Friday , 29 March 2024

Εστίαση: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΥΜΑΘ την Τρίτη -Εντυπωσιακά άδεια Σάββατο βράδυ καφέ και μπαρ σε κομβικά σημεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης διοργανώνει μεθαύριο (Τρίτη 16 Νοεμβρίου) στις 12 το μεσημέρι η Εστιατόρων και Ψητοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται μαζική επίσης συμμετοχή στο συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για την πανδημία.

Μετά τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ένωση, υπάρχει μείωση κατά 80% στον τζίρο των εστιατορίων και των μπαρ της Θεσσαλονίκης.

Χθες το απόγευμα και βράδυ, εξάλλου, δηλαδή Σαββατιάτικα, ήταν εντυπωσιακά άδεια τα καφέ και μπαρ σε σημεία της πόλης όπου κατά κανόνα τα Σαββατοκύριακα υπάρχει μεγάλη προσέλευση, όπως ο κεντρικός πεζόδρομος της Καλαμαριάς, όπου όπως διαπίστωσε επί τόπου το thesseconomy,gr, ήταν γεμάτο μετά βίας το ένα τρίτο των τραπεζιών στους εξωτερικούς χώρους παρά τα “μανιτάρια” (θερμαντικά σώματα).

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως με τα νέα μέτρα «έρχεται η καταστροφή της εστίασης» και πως «πρέπει να ληφθούν μέτρα στήριξης των επαγγελματιών του κλάδου».

Στη συγκέντρωση της Τρίτη, οι εκπρόσωποι του κλάδου θα πραγματοποιήσουν την κινητοποίησή τους και αναμένεται να δώσουν ένα ψήφισμα/ υπόμνημα στον ΥΜΑΘ κ. Σταύρο Καλαφάτη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν αποφάσεις για πιθανές νέες δράσεις.

“Η εστίαση ψυχορραγεί. Τα λουκέτα και η απώλεια θέσεων εργασίας είναι προ των πυλών.Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κλείνουμε τα μαγαζιά μας για 24 ώρες σε όλη την Ελλάδα”, τονίζεται σε ανακοίνωση της Ένωσης. “Επίδοση Υπομνήματος στον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης
και την ίδια μέρα επίδοση ψηφίσματος στον κ. Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12.00.

Σεβόμενοι την δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας.

Αιτήματα του Κλάδου: Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.• Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.• Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.• Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.• Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.• Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.• Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.• Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.• Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Διαρθρωτικά μέτρα: 1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
3. Εξ΄ ορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *