Friday , 19 April 2024

Η ΑΑΔΕ διόρθωσε το αλαλούμ με την μεταφορά φορολογουμένων σε ΔΟΥ άλλων νομών

Του Γ. Κατσιάνη

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΑΑΔΕ στο πρόβλημα που προέκυψε με την απόφαση για μεταφορά της φορολογικής έδρας χωριών του δήμου Αρταίων και Κεντρικών Τζουμέρκων από τη ΔΟΥ Άρτας  στη ΔΟΥ Πρέβεζας.

Όπως αποκάλυψε πρώτο το thesseconomy.gr (Οι αλλαγές στις ΔΟΥ απομακρύνουν(!) τους φορολογούμενους από τις εφορίες – Thesseconomy), η αλλαγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα φορολογούμενοι των περιοχών αυτών να είναι υποχρεωμένοι στο εξής να διανύσουν μια απόσταση 60(!) αντί για 10 χιλιομέτρων, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Τελικά, μετά από παρέμβαση της Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας- Φιλιππιάδας (ΕΦΕΕΑ-Φ) και του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, το θέμα έφεραν στη Βουλή με ερώτησή τους οι βουλευτές Άρτας,  Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) και Χρήστος Γκόκας (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.), οι οποίοι ζήτησαν να τροποποιηθεί η απόφαση στο σκέλος που αφορούσε τα  χωριά της Άρτας και αυτά να εξαιρεθούν από τη μεταφορά φορολογικής έδρας.

Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, προχώρησε σε τροποποίηση της σχετικής απόφασής, εξαιρώντας ουσιαστικά τα  χωριά της Άρτας που θίγονταν από αυτή την απόφαση.

Όμως, ο κ. Πιτσιλής προχώρησε και στη διευθέτηση ανάλογων ζητημάτων που ανέκυψαν με χωριά και οικισμούς που μεταφέρθηκαν φορολογικά σε ΔΟΥ εκτός της περιφερειακής τους ενότητας, όπως είναι μεταξύ άλλων οι τοπικές κοινότητες Νέου και Παλαιού Αγιονερίου, Ανθόφυτου και Μικρόκαμπου της δημοτικής ενότητας του δήμου Κιλκίς με ΤΚ 57011 καθώς και των τοπικών κοινοτήτων Κρήμνης και Μαραθούσσης, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού Πλατανοχωρίου της δημοτικής ενότητας Ζερβοχωρίων του δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής με ΤΚ 57012 και της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας της δημοτικής ενότητας Σταγίρων-Ακάνθου του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής με ΤΚ 57014, αντίστοιχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *