Thursday , 25 April 2024

Η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης σηματοδοτεί το τέλος της εποχής Ερντογάν

Του Γ. Κατσιάνη

Όσοι ακούν να ηχούν τύμπανα πολέμου στο Αιγαίο, μάλλον θα πρέπει να επισκεφτούν κάποιον… γιατρό.

Ο λόγος είναι ότι διανύουμε μία από τις πλέον ήρεμες περιόδους στην περιοχή, καθώς η Άγκυρα καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, εσωτερικής και όχι μόνο φύσεως.

Από την μία, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας κατά 16% από τις αρχές του έτους, έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στο καθεστώς Ερντογάν.

Από την άλλη, η ενίσχυση του αντιπολιτευτικού μετώπου, σε πολιτικό επίπεδο, διαμορφώνουν νέα δεδομένα για την επόμενη ημέρα στη γειτονική χώρα.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ δια του προέδρου Μπάϊντεν χαρακτηρίζουν για πρώτη φορά την Τουρκία, «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας», γεγονός που καταδεικνύει τις σταθερά… παγωμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας.  

Επιπλέον, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα αποτελεί «παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου», θέση που πιστοποιείται και από την τακτική διακίνηση αμερικανικού και ΝΑΤΟϊκού στρατιωτικού υλικού μέσω της ελληνικής επικράτειας.

Συνεπώς, ο αναβαθμισμένος στρατιωτικός ρόλος της Ελλάδας καταδεικνύει και το μέγεθος της υποβάθμισης που έχει υποστεί ο διεθνής ρόλος της Τουρκίας, λόγω της εσωστρέφειας στην οποία έχει περιέλθει η γειτονική χώρα.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *