Thursday , 25 April 2024

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την ελαιοκαλλιέργεια

Κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι τα συμπεράσματα έρευνας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο νομό Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, στην έρευνα του ΑΠΘ προκύπτει ότι η μεταβολή του βροχομετρικού καθεστώτος θα επηρεάσει σημαντικά κυρίως  τις πιο ηπειρωτικές περιοχές στο νομό Χαλκιδικής, οι οποίες θα δούνε και τις μεγαλύτερες μεταβολές.

Αυτό σημαίνει ότι οι 20.000 παραγωγοί που καλλιεργούν συνολικά 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής θα διαπιστώσουν αλλαγές, τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. 

«Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων, καθώς και οι ανάγκες σε νερό, ιδιαίτερα σημαντικές για την ελαιοκαλλιέργεια, προμηνύουν ένα μέλλον ζοφερό για την ελαιοκαλλιέργεια Χαλκιδικής, με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του καρπού, τη μείωσή τους στο δέντρο και την ποιότητα του ελαιόλαδου, με ταυτόχρονη αύξηση των εχθρών της ελιάς», δήλωσε η καθηγήτρια της Σχολής Θετικών Επιστημών και του τμήματος Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου.

Ζητείται νερό

Οι ανάγκες σε νερό για την ελαιοκαλλιέργεια στη Χαλκιδική είναι σημαντικές.

Οι κύριες περιοχές ελαιοκαλλιέργειας βρίσκονται στις πιο ξηροθερμικές περιοχές του νομού με τις απαιτήσεις για άρδευση να είναι μεγάλες. 

Είναι γεγονός ότι υπάρχει υδροδοτική ανεπάρκεια τους καλοκαιρινούς μήνες, υφαλμύρωση των υδρευτικών γεωτρήσεων λόγω υπεράντλησης, ελλιπής επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων αστικών λυμάτων και καθυστέρηση στην κατασκευή φραγμάτων.

Ως μονόδρομος φαντάζει η αξιοποίηση υδάτινων πόρων με αποφάσεις που αφορούν την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων αστικών και μεταποιητικών λυμάτων για τις ανάγκες της άρδευσης και τον εμπλουτισμό υδροφόρου ορίζοντα.

Την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων που αφορούν τη περαιτέρω εφαρμογή των μέτρων ενεργητικής προστασίας, εναέριας μηχανικής προστασίας και την καλλιέργεια ανθεκτικών στην ξηρασία καλλιεργειών, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *