Thursday , 28 March 2024

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα – Το κυπριακό και ζητήματα διμερών σχέσεων στο επίκεντρο των συνομιλιών

Με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συναντάται σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του εκτός Κύπρου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του έφθασαν στην ελληνική πρωτεύουσα με εμπορική πτήση, αφού σε περιοδικό έλεγχο που διενεργήθηκε υπήρχε βλάβη στο προεδρικό αεροσκάφος και για καθαρά προληπτικούς λόγους προτιμήθηκε η εμπορική πτήση.

Η ατζέντα του Κύπριου Προέδρου
Με βάση το πρόγραμμα της επίσκεψής του ο Κύπριος Πρόεδρος θα έχει επίσης συναντήσεις με την Ελληνίδα ομόλογό του κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας. Επίσης θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο Β’. Όπως είχε δηλώσει ο κ. Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του, η παρουσία του στην Ελλάδα δεν θα έχει μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στην επιδίωξη του Κύπριου προέδρου για ενεργή εμπλοκή της Ε.Ε. στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Όπως, μάλιστα σημειώνουν πηγές της κυπριακής κυβέρνησης ίσως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα μας να υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για το πώς θα μπορέσει να επιτευχθεί ο καλύτερος συντονισμός των δύο χωρών.

Οι σημερινές συναντήσεις
Σήμερα στις 10:20 το πρωί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή υποδοχής και αμέσως μετά η κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στις 11:05 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η τελετή παρασημοφόρησης στο Προεδρικό Μέγαρο και θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Ακολούθως, στις 12:00 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις 13:30 μ.μ. θα παρατεθεί επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του κ. Χριστοδουλίδη. Στις 17:00 μ.μ. είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ενώ στις 18:00 μ.μ. ο κ. Χριστοδουλίδης θα επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο για την τιμητική εκδήλωση του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 -1959.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *