Friday , 29 March 2024

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων βλάπτει σοβαρά την κυβέρνηση

Του Γ. Κατσιάνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισήλθε πρόσφατα στον τέταρτο χρόνο της θητείας του ως πρωθυπουργός.

Αντιμετώπισε μεγάλες (ένταση σε Έβρο και Αιγαίο, πυρκαγιές) και πρωτόγνωρες (πανδημία κορωνοϊού) κρίσεις, άλλες με μεγαλύτερη και άλλες με μικρότερη επιτυχία.

Σήμερα, δείχνει να απολαμβάνει της αποδοχής της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δεδομένων των αποτελεσμάτων που έχει επιδείξει.

Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στο στόχαστρο της έντονης κριτικής που του ασκείται από την αντιπολίτευση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Σε μια προσπάθεια να διώξει από πάνω του την όποια υπόνοια υπάρχει σχετικά με το αν γνώριζε ή δεν γνώριζε αν παρακολουθείται το κινητό τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκου Ανδρουλάκη, προχώρησε σε μια σειρά από ανακοινώσεις για την αναδιάρθρωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ).

Θεωρώ ότι πρόκειται για ετεροχρονισμένη ενέργεια, άνευ ουσίας,  η οποία έρχεται τρεις ημέρες μετά την παραίτηση και αντικατάσταση του διοικητή της ΕΥΠ.

Μεγάλο χρονικό διάστημα για να πληγεί το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης αν αναλογιστεί κανείς την ταχύτητα που έχει επιδείξει στο παρελθόν το Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση κρισιμότερων ζητημάτων.

Έτσι, ο πρωθυπουργός μοιάζει να φάσκει και να αντιφάσκει, προσπαθώντας να κερδίσει λίγο χρόνο μέχρι να αποφασίσει αν αξίζει το ρίσκο των πρόωρων εκλογών ή όχι.

Εκτιμώ ότι ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει σημάδια κόπωσης και όταν είσαι κουρασμένος, είσαι περισσότερο επιρρεπής στα λάθη.

Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την θητεία της.

Ακόμα και έτσι όμως, η μονοπώληση του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης από την υπόθεση των παρακολουθήσεων μόνο ζημία προκαλεί στην κυβέρνηση.

Το γοργόν και χάρειν έχει (σ.σ. πρόωρη προσφυγή στις κάλπες), φαντάζει ως ιδανική λύση αν ο Κ. Μητσοτάκης  θέλει να ανανεώσει την λαϊκή εντολή και παράλληλα να διατηρήσει την απόσταση ασφαλείας που έχει από τους κ. κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη.  

Ειδάλλως, η έλλειψη αποφασιστικότητας είναι αρκετή για να του στερήσει μια δεύτερη θητεία, σε περίπτωση που αποφασίσει να δράσει βραδέως και να εξαντλήσει την θητεία του, μαζί και τα όποια ερείσματα έχει σήμερα στην κοινωνία.     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *