Friday , 29 March 2024

Θεσσαλονίκη: Κατηγορηματικό ΟΧΙ των αρτοποιών στο ενδεχόμενο προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος – Λουκέτο έβαλαν 20 αρτοποιεία το τελευταίο διάστημα

Καταστροφή όχι μόνο προϊόντων αλλά και των ίδιων των επιχειρήσεων αρτοποιΐας θα σημάνουν οι ενδεχόμενες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος τους επόμενους μήνες, όπως τονίζει μιλώντας στο Thesseconomy.gr η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας», Έλσα Κουκουμέρια, και καλεί την Κυβέρνηση να τηρήσει την κοινή λογική.

Εάν όντως εφαρμοστεί το μοντέλο των προγραμματισμένων διακοπών ρεύματος, όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης, θα επιφέρει πολύ μεγάλες ζημιές στα αρτοποιεία, τόσο όσον αφορά τα ψηνόμενα προϊόντα, όσο όμως και τις πρώτες ύλες λ.χ. βούτυρα στα ψυγεία αλλά επίσης και στα ψυγεία διατήρησης των γλυκών που επίσης παράγει πολύ μεγάλος αριθμός των επιχειρήσεων του κλάδου που είναι αρτοζαχαροπλαστεία.

“Έχει χαθεί ο κοινός νους στη χώρα μας, κάποτε σε αυτή τη χώρα πρέπει να απευθυνθούμε στη δικαιοσύνη, ως φορείς ή μονάδες για να βρούμε το δίκιο μας. Εάν υποστούμε τέτοιες νέες απώλειες, ποιός θα πληρώσει αυτές τις ζημιές? Πάλι ο επιχειρηματίας;” ρωτά σχετικά η κα.Κουμουμέρια.

Το κόστος ρεύματος και φυσικού αερίου, όπως προσθέτει, έχει υπερτριπλασιαστεί, αλλά ” η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει εδώ και καιρό να μην στηρίξει τις επιχειρήσεις. Δεν μας πείθει το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δίνει τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις. Η αλήθεια φαίνεται από τους αριθμούς. Πριν έναν χρόνο πληρώναμε την κιλοβατώρα 7 λεπτά, ενώ φέτος τον Σεπτέμβριο την πλήρωσαμε 29 λεπτά και εάν δεν αλλάξει κάτι από αυτά που είπε ο υπουργός Ενέργειας για τον Οκτώβριο θα την πληρώσουμε 35 λεπτά, δηλαδή πέντε φορές επάνω. Την ίδια στιγμή επιδοτούμαστε από τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας, δηλαδή από τα λεφτά που και πάλι εμείς έχουμε δώσει. Άλλες χώρες όπως η Κροατία μηδένισαν τον ΦΠΑ στους λογαρισμούς ενέργειας, μείωσαν τον ΕΦΚ στα καύσιμα ή επέβαλαν πλαφόν στο φυσικό αέριο όπως η Ισπανία”.

Λουκέτα στον κλάδο

Όπως επισημαίνει εξάλλου η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας», από το καλοκαίρι μέχρι τώρα έχουν βάλει λουκέτο λόγω του υπερβολικού ενεργειακού κόστους συνολικά 20 αρτοποιεία στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ενώ από τα περίπου 700 αρτοποιεία σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης το 20% είναι επίσης στην “κόψη του ξυραφιού” καθώς βρίσκονται στη δεύτερη ή και τρίτη ρύθμιση πληρωμής λογαριασμών ενέργειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *