Saturday , 20 April 2024

Θ.Πλεύρης: “Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει” – Αναλυτικά τα νέα μέτρα – Αλλαγές στο ωράριο στο λιανεμπόριο

Χωρισμένα σε τρία στάδια είναι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλςεύρης, σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα σήμερα για την εξειδίκευση των εν λόγω μέτρων που ανακοίνωσε χθε;ς το απόγευμα ο πρωθυπουργός.

Απευθύνοντας το μήνυμα ότι “η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσει”, ο κ.Πλεύρης έσπευσε να επισημάνει ότι τα νέα μέτρα δεν στοχεύουν στον περιορισμό της κινητικότητας, αλλά σε όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν.

Τα τρία στάδια των νέων μέτρων είναι:

1)    Χώροι προσβάσιμοι σε όλους, όπως για παράδειγμα σούπερ μάρκετ, φαρμακεία.
2)    Χώροι με χαρακτηριστικά μιας ανάγκης, δηλαδή οι ανοιχτοί χώροι εστίασης, η εργασία, στην οποία θα εφαρμοστεί κυλιόμενο ωράριο (από τις 07:00 έως τις 09:30), το λιανεμπόριο και οι ναοί. Το λιανεμπόριο θα έχει συγκεκριμένο ωράριο και για να έχει κάποιος πρόσβαση θα πρέπει να επιδεικνύει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό rapid test ή PCR.
3)    Χώροι διασκέδασης, όπως κλειστοί χώροι εστίασης μόνο για εμβολιασμένους, σινεμά, γυμναστήρια. Στους χώρους αυτούς πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού.

Σε όλους τους ανήλικους που δε μπορούν να εμβολιαστούν δίνεται η δυνατότητα για πρόσβαση με self test.

Όσον αφορά την τρίτη δόση, ο υπουργός τόνισε ότι είναι απαραίτητη, ενώ για τους άνω των 60 ετών θα είναι υποχρεωτική. Συγκεκριμένα, από 13 Δεκεμβρίου για να λογίζονται πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση. Η ενισχυτική δόση θα γίνεται στο 6μηνο ενώ θα έχουν περιθώριο μέχρι τους 7 μήνες, καθώς μετά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Παράλληλα, όπως πρόσθεσε, γίνονται εργασίες προκειμένου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να υπολογίζει και την τρίτη δόση.

Σχετικά με τα χάπια για θεραπεία του κορωνοϊού, είπε πως «ό,τι εγκρίνεται θα το λαμβάνουμε» και μέσα στο Νοέμβριο είπε ότι ευελπιστούμε να παραλάβουμε τις 10.000 θεραπείες που έχουν παραγγελθεί. Ξεκαθάρισε, πάντβως, ότι αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως άνθρωποι που δε μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα.

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα

Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα.

Αυτό αποφασίστηκε, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Όπως είπε ο γενικός γραμματέας, τα καταστήματα λιανεμπορίου τις καθημερινές θα είναι ανοικτά από τις 10 μέχρι τις 9 το βράδυ και υπενθύμισε ότι για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Σε ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι ο ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι κι αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά γίνεται χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *