Saturday , 20 April 2024

Και το ψωμί…ψωμάκι; Αποθέματα σιταριού μόνο για τρεις μήνες στην Ελλάδα, τονίζουν οι αρτοποιοί – Προς νέες αυξήσεις τιμών

Μόνο για τρεις μήνες επαρκούν τα αποθέματα της χώρας μας σε σιτάρι, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλη Μούσιου, ο οποίος έκανε λόγο για “πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση”.

“Έχουμε σιτάρι για το επόμενο τρίμηνο», ανέφερε σχετικά και πρόσθεσε: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη. Ζήσαμε την κρίση του 2008 με την εκτίναξη της τιμής των δημητριακών. Περάσαμε τόσα χρόνια οικονομικής κρίσης, βιώσαμε δύο χρόνια πανδημίας, αλλά αυτό που ζούμε τώρα δεν το έχουμε ξαναδεί στα μάτια μας!”.

Οι τιμές στα μαλακά άλευρα, όπως συνέχισε ο πρόεδρος των αρτοποιών, διπλασιάστηκαν από τον Φεβρουάριο σε Μάρτιο, τώρα είναι σε σταθερά επίπεδα αλλά “θα αργήσουμε να δούμε αποκλιμάκωση τιμών”.

Τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή η μέση τιμή του κιλού στο ψωμί διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ, ενώ υπάρχουν περιοχές όπου έφτασε και στα 2,60 ευρώ το κιλό.

“Η ενημέρωση που έχουμε από τους κυλινδρόμυλους είναι ότι θα εξακολουθήσουμε να αγοράζουμε άλευρα στις ίδιες τιμές”ήλωσε επίσης ο κ.Μούσιος, τονίζοντας παράλληλα ότι οι εισαγωγές μετά την έναρξη του πολέμου γίνονται και από Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Καναδά, όπως και ότι μπορεί να υπάρξει μικρή επιβάρυνση της τάξεως του 5% και ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μέχρι τώρα οι αναπροσαρμογές δεν υπερβαίνουν το 10%.

“Σε κάθε περίπτωση επιμένουμε για μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% στην τιμή του ψωμιού και των άλλων προϊόντων άρτου, αφού έτσι μόνο μπορεί να λειτουργήσουν οι φούρνοι και να παραμείνουν ανταγωνιστικοί και ποιοτικοί” τόνισε ο πρόεδρος των αρτοποιών.

Πέραν, δε, της αδυναμίας εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία, η Ινδία ανακοίνωσε απαγόρευση εξαγωγών σιταριού, λόγω καύσωνα που επηρέασε την παραγωγή της τον Απρίλιο, γεγονός που οδήγησε την τιμή του σιταριού στα 548,25 ευρώ ανά τόνο, τιμή ρεκόρ για την ευρωπαϊκή αγορά.

Έκθεση του USDA

Σύμφωνα, δε, με Έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παραγωγή σιταριού σε Ελλάδα, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα, Καναδά κ.α. το 2022/23, για την Ελλάδα αναμένεται παραγωγή της τάξης των 1,3 εκατ. τόνων.

Αναλυτικότερα, η παραγωγή σιταριού στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022/23 προβλέπεται να κυμανθεί στους 136,5 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 1,9 εκατ. τόνους από πέρυσι, αλλά 3% πάνω από το μέσο όρο των 132,7 εκατ. τόνων της πενταετίας. Οι γενικές συνθήκες σε όλη την Ευρώπη ήταν καλές από τη σπορά του χειμερινού σίτου το περασμένο φθινόπωρο. Καταγράφηκαν ελάχιστες απώλειες και η υγρασία ήταν ως επί το πλείστον ικανοποιητική. Η ξηρασία στην Ισπανία μετριάστηκε από τις βροχοπτώσεις του Μαρτίου.

Πρόσφατα, η ξηρασία έχει αυξηθεί στον μεγαλύτερο παραγωγό σιταριού της ΕΕ, τη Γαλλία, αλλά οι σχετικά δροσερές θερμοκρασίες της άνοιξης έχουν μέτρια επίδραση στις καλλιέργειες. Όπως αναφέρει πάντως καταλήγοντας το USDA, θα χρειαστούν σημαντικές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Μαΐου για να μετριαστούν οι ανησυχίες.

Η παραγωγή στους 3 μεγαλύτερους παραγωγούς σιταριού προβλέπεται σε 36,0 εκατ. τόνους (Γαλλία) αντί 37 πέρυσι, 22,1 εκατ. τόνους (21,5 πέρσι) στη Γερμανία και 12 εκατ. τόνους (12,1 πέρσι) στην Πολωνία. Για την Ελλάδα τα στοιχεία του USDA δείχνουν μια παραγωγή της τάξης των 1,3 εκατ. τόνων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *