Friday , 29 March 2024

Και 2ο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα – Παραμένει καθησυχαστικός ο ΕΟΔΥ αλλά ξεκινάει και εβδομαδιαία ενημέρωση…

Ένας 47χρονος που ταξίδεψε πρόσφατα στην Ισπανία είναι το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αναλυτικότερα, πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και ήταν θετικός.

Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για το γενικό πληθυσμό εξακολουθεί να είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη και το νόσημα χαρακτηρίζεται από μικρή σχετικά μεταδοτικότητα.

Μέχρι στιγμής, επίσης, δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.

Στο εξής, όπως ανακοίνωσε επίσης ο ΕΟΔΥ, η ενημέρωση σχετικά με τα περιστατικά ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, θα πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση, κάθε Πέμπτη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *