Saturday , 20 April 2024

Κατερίνη: Φάρμακα «δεύτερης ευκαιρίας» από το Κοινωνικό Φαρμακείο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης ο Τόπος μου

«Ζούμε σε μια εποχή έλλειψης σκευασμάτων. Πολλά φαρμακεία έρχονται και προμηθεύονται φάρμακα από εμάς διότι υπάρχει έλλειψη στην αγορά», επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο κ. Ηλίας Τσολακίδης μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας «Ο Τόπος μου». Και προσθέτει: «για παράδειγμα είναι μια κατηγορία ινσουλινών που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Οι ασθενείς που παίρνουν αυτή την ινσουλίνη έχουν πρόβλημα. Αυτό το σκεύασμα το έχουμε εμείς διότι πρόσφατα απεβίωσε κάποιος ασθενής ο οποίος είχε αυτό το σκεύασμα στο ψυγείο του και οι οικείοι του το έφεραν σε μας. Στο φαρμακείο μας έχουμε περίπου 14.000 σκευάσματα. Είναι το μεγαλύτερο φαρμακείο της Κατερίνης. Περίπου 150 ασθενείς είναι οι μόνιμοι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Φαρμακείου. Παίρνουν τα φάρμακά τους από εμάς. Κάθε χρόνο έχουμε 150-170 οικογένειες που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο ωφελουμένων και σε περίπου 900 ανέρχονται οι οικογένειες στο σύνολό τους τα τελευταία δέκα χρόνια. Ό,τι φάρμακα χρειάζονται τα προμηθεύονται δωρεάν».


Mηχανή αναζήτησης
Τα φάρμακα που φτάνουν στο Κοινωνικό Φαρμακείο του «Τόπου μας» ελέγχονται ως προς τις ημερομηνίες λήξης τους και μετά καταχωρούνται σ’ ένα διαδικτυακό σύστημα διαχείρισης φαρμάκων. «Από τη στιγμή που θα καταχωρηθούν είναι διαθέσιμα, εμφανίζονται δηλαδή στη βάση δεδομένων, στη μηχανή αναζήτησης που διαθέτει η ομάδα μας (otoposmou.gr). Για παράδειγμα κάποιος από τη Θεσσαλονίκη μπορεί να μπει στη μηχανή αναζήτησης και να ψάξει, να δει αν έχουμε π.χ. παυσίπονα, αν έχουμε κάποιο φάρμακο το οποίο το χρειάζεται. Στη μηχανή αναζήτησης μπορούν να μπουν και φαρμακοποιοί», διευκρινίζει ο κ. Τσολακίδης. «Οι υπηρεσίες του εξωτερικού έχουν ‘ερωτευτεί’ αυτή τη δράση της ομάδας μας», επισημαίνει ο κ. Τσολακίδης. Εξηγεί πως «πρόκειται για μια δράση αλληλεγγύης, εθελοντισμού, προστασίας του περιβάλλοντος γιατί αυτά τα φάρμακα θα τα πετούσε ο κόσμος στα σκουπίδια και προπάντων είναι ένα άριστο παράδειγμα κυκλικής οικονομίας. Διότι σε αυτά τα φάρμακα δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Και όλες αυτές οι αξίες αλληλεγγύη, εθελοντισμός, προστασία του περιβάλλοντος και κυκλική οικονομία είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


«Αγκάθι» η ανακύκλωση φαρμάκων
Ένα πρόβλημα με το οποίο είναι αντιμέτωποι οι εθελοντές του νομού Πιερίας είναι αυτό της ανακύκλωσης φαρμάκων. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσολακίδης «είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στη χώρα μας και πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε και να το αναδείξουμε. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι το νούμερο ένα αίτιο μόλυνσης του περιβάλλοντος. Δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία ανακύκλωσης φαρμάκων στη χώρα μας. Κάναμε μία έρευνα στην Κατερίνη και πήγαμε σε 38 φαρμακεία της πόλης μας εκ των οποίων μόλις έξι δέχθηκαν να πάρουν ληγμένα φάρμακα. Τα υπόλοιπα ο κόσμος τα πετάει στα σκουπίδια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο έγκλημα από το να πετάξεις φάρμακα ληγμένα στα σκουπίδια. Εμείς είμαστε σε επαφή με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης. Κάναμε επίσημο αίτημα. Ζητήσαμε να μας πουν τί να κάνουμε με τα φάρμακα που έχουν λήξει. Δυστυχώς εδώ και περίπου δύο μήνες δεν έχουμε λάβει καμιά απάντηση» λέει με πικρία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *