Thursday , 25 April 2024

Κλιματική αλλαγή: “Άνοιξη” στην Ελλάδα, ο καιρός των… παγετώνων στις ΗΠΑ

Η επιφάνεια του πλανήτη μας είναι η θερμότερη των τελευταίων 1.300 ετών σύμφωνα με επιστημονικές μετρήσεις. Ο ανοιξιάτικος καιρός των φετινών Χριστουγέννων στην Ελλάδα από τη μία αλλά και η σφοδρή κακοκαιρία με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττει μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών από την άλλη είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής που ζούμε.
Όπως αναφέρει στο thesseconomy.gr ο δρ Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας «αυξάνονται οι ενδείξεις και τα δεδομένα που μας δείχνουν ότι είναι πιθανή ακόμη και αύξηση του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής στον αιώνα που διανύουμε. Κύριο χαρακτηριστικό η αύξηση της θερμοκρασίας που πιθανόν να φτάσει τους τέσσερις βαθμούς Κελσίου ως τα τέλη του αιώνα. Θα αυξηθούν οι θερμές ημέρες κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και οι περίοδοι ξηρασίας. Οι βροχοπτώσεις γενικά φαίνεται να μειώνονται παρόλο που τα επεισόδια έντονων βροχοπτώσεων δηλαδή τα πλημμυρικά φαινόμενα φαίνεται να αυξάνονται. Οι χιονοπτώσεις φαίνεται να έχουν μεγάλη μείωση της τάξης του το 70% και 80%. Βέβαια έχουμε κι άλλες επιπτώσεις όπως είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας που μπορεί να φτάσει και τα 50 εκατοστά μέχρι τα τέλη του αιώνα».
Οικονομικές επιπτώσεις
Αποτέλεσμα όλων αυτών των φαινομένων θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρχουν σε όλους τους τομείς της ζωής μας. «Από την αύξηση της θερμοκρασίας θα επηρεαστεί η γεωργία», λέει ο μετεωρολόγος και προσθέτει: «παρόλο που θα υπάρχουν θετικές επιδράσεις γιατί θα αυξηθεί η διάρκεια της βλαστικής περιόδου ωστόσο θα υπάρχουν και αρνητικές επιπτώσεις καθώς θα διαταραχθεί ο φυσικός κύκλος των διαφόρων καλλιεργειών. Θα μειωθεί η παραγωγικότητα και θα αυξηθεί η ακαρπία καθώς τα φυτά δεν θα πέφτουν το χειμώνα σε λήθαργο.Πιθανόν να δημιουργηθεί διατροφικό πρόβλημα στον πλανήτη γιατί δεν θα ευδοκιμούν πολλά είδη καλλιεργειών. Αυτό βέβαια είναι το ακραίο σενάριο αν επιταχυνθεί η κλιματική αλλαγή».
Όμως γίνεται «προσπάθεια να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου. Και αυτό θα επιτευχθεί με την εφαρμογή των μέτρων που αφορούν την ενέργεια δηλαδή με τις αντιρυπαντικές τεχνολογίες, την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την αιολική ενέργεια, τον περιορισμό των εκπομπών των καυσαερίων στην ατμόσφαιρα. Αν γίνει δραστικός περιορισμός στην κατανάλωση των υγρών και στερεών καυσίμων του άνθρακα, του πετρελαίου και των παραγώγων του, πιθανόν να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή κι έτσι να προλάβουν να προσαρμοστούν το οικοσύστημα, τα ζώα, τα φυτά και ο άνθρωπος. Κι έτσι να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις. Αυτό είναι και το αισιόδοξο σενάριο», υπογραμμίζει ο κ. Σιούτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *