Saturday , 20 April 2024

Κορονοϊός: Για ελεγχόμενη αύξηση κρουσμάτων μιλούν οι επιστήμονες- Ενθαρρυντική η ανάπτυξη νέου εμβολίου

Για ελεγχόμενη αύξηση στα κρούσματα του κορονοϊού έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης. ‘Οπως επεσήμανε ο καθηγητής του ΑΠΘ «περιμένουμε στο μάξιμουμ 16.000 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού από τα μέσα Φεβρουαρίου. Ωστόσο η ανοσία είτε από προηγούμενη νόσηση είτε και κυρίως από εμβολιασμό, έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά». Κα

ι υπογράμμισε ότι «μπορούμε να τη διαχειριστούμε. Φυσικά θα υπάρξει πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά όχι εκτός ελέγχου. Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε μείνει ειδικά οι ΜΕΘ-Covid, άδειες για πολύ μεγάλο διάστημα. Που σημαίνει ότι η πίεση αυτή ναι μεν θα υπάρξει, αλλά δεν δημιουργήσει προβλήματα». Και ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε πως «στην Ελλάδα συνήθως από τα μέσα Μαρτίου και μετά ο καιρός αλλάζει, γίνεται πολύ πιο ζεστός. Βγαίνουμε πολύ έξω, άρα οι συνθήκες είναι πιο δυσοίωνες για τον κορονοϊό και για όλες τις λοιμώξεις. Θα έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, περίπου διπλασιασμού τους αλλά όχι μια αύξηση η οποία θα είναι εκτός ορίων, όπως αυτή που ζήσαμε πριν από δύο χρόνια».

Ανησυχία για εμφάνιση πανδημιών
Για την υψηλή μεταδοτικότητα και τη μικρή θνητότητα εξαιτίας του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος. Σε δηλώσεις του τόνισε «ότι είμαστε στη μετάβαση από την πανδημική, στην ενδημική κατάσταση του κορονοϊού που αποτελούν δύο βασικά χαρακτηριστικά της ενδημικότητας με δεδομένη την κυκλοφορία των υπό παραλλαγών της Όμικρον το προηγούμενο έτος και την κλινική εικόνα που βλέπουμε στα νοσοκομεία μας”. Ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας σημειώνει ότι όσο ο κορονοϊός συνεχίζει να κυκλοφορεί, καλό θα ήταν να μη βιαστούμε να κηρύξουμε επισήμως το τέλος της πανδημίας. «Οι ενδείξεις για το 2023 είναι αισιόδοξες και μετά την πάροδο της χειμερινής περιόδου θα είμαστε σε πολύ ασφαλέστερο σημείο το καλοκαίρι να καταλήξουμε για το κατά πόσον έχουμε φτάσει επισήμως στο πέρας της πανδημίας» δηλώνει ο κ. Σουρβίνος. Εμφανίζεται όμως ανήσυχος για την πορεία των πανδημιών στον πλανήτη. Σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι «κυρίαρχη είναι η λήξη της πανδημίας του κορονοϊού σε επίσημο πλέον επίπεδο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι κάτι που νομίζω ότι θα ανακουφίσει την παγκόσμια κοινότητα». Και προσθέτει «περιμένω με αγωνία και παρακολουθώ τις προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός εμβολίου το οποίο θα καλύψει όλους τους κορονοϊούς. Οι κλινικές μελέτες της πρώτης φάσης είναι πολύ ενθαρρυντικές. Και αυτά τα εμβόλια θα μας δείξουν και την τεχνολογία για να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον τις επόμενες πανδημίες».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *