Friday , 19 April 2024

Κρατικό «φέσι» στους εργοδότες από τη χορήγηση άδειας σε εργαζόμενους-γονείς λόγω νόσησης των παιδιών τους από Covid-19

Του Γ. Κατσιάνη

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει προβλέψει τη χορήγηση άδειας σε εργαζόμενους γονείς, λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορωνοϊό, ωστόσο μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ της κρατικής αποζημίωσης στους εργοδότες!

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, το άρθρο 16 του νόμου 4722/2020 προβλέπει ότι οι γονείς εργαζόμενοι σε περίπτωση νόσησης COVID-19, των τέκνων τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, «δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών για την ασθένεια των τέκνων για έως 14 ημέρες ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε περίπτωση που αυτό κρίνεται απαραίτητο με ιατρική γνωμάτευση ή σε περίπτωση νοσηλείας τέκνου».

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα που έχει μειωθεί το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας σε πέντε ημέρες, ενδεχομένως το διάστημα της χορήγησης ειδικής άδειας μετ’ αποδοχών για τους γονείς εργαζόμενους να είναι το αντίστοιχο.

Επιπλέον, τονίζεται ότι οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λόγω νόσησης των τέκνων τους, λαμβάνουν αποδοχές κατά τα 2/3 από τον εργοδότη και κατά το ένα 1/3 από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο γνωστοποίησης αυτών των αδειών στο σύστημα «Εργάνη».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εδώ και 16 μήνες οι εργοδότες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από την  κρατική αποζημίωση (1/3) που προβλέπεται στην περίπτωση χορήγησης άδειας σε εργαζόμενους γονείς, λόγω νόσησης των παιδιών τους από τον κορωνοϊό!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *