Tuesday , 23 April 2024

Κ.Φαρσαλινός : “Ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί όσοι προωθούν τον μαζικό υποχρεωτικό εμβολιασμό σε παιδιά. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό”

Σφοδρή κριτική στη διαχείριση της πανδημίας με αφορμή τα όσα ανακοίνωσε χθες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς άσκησε ο ιατρός, συνεργάτης ερευνητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Πατρών Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. Μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θεσσαλονίκης με τη δημοσιογράφο Σοφία Ξανθοπούλου ο κ. Φαρσαλινός εκτίμησε ότι το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι υπό έλεγχο καθώς “η κίνηση σε ανοιχτούς χώρους και ο καλός καιρός είναι εχθρός της διασποράς για αυτό και ήταν ανεξήγητα τα περισσότερα από τα μέτρα που ελήφθησαν και απαγόρευαν την κινητικότητα σε ανοικτούς χώρους. Όταν κλείνεις τους ανοικτούς χώρους είναι επόμενο ο κόσμος να μαζευτεί σε κλειστούς χώρους. Μας βγήκε μπούμερανγκ λοιπόν αυτή η τακτική και δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί δεν έγινε κατανοητό” σχολίασε ο κ. Φαρσαλινός.

Όπως επεσήμανε ο κ. Φαρσαλινός η μετάδοση σε εξωτερικό χώρο είναι ελάχιστη. “Μία μελέτη προερχόμενη από την Ιρλανδία έδειξε ότι μία περίπτωση στις 1000 πιθανώς να μεταδώσει τον ιό. Τι να σας θυμίσω; Τους αστυνομικούς που επιτηρούσαν τα παγκάκια; Ακατανόητα πράγματα!” τόνισε ο κ. Φαρσαλινός.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος αν η πολιτεία και η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων κατάλαβε τα λάθη του παρελθόντος. “Δεν αποδέχονται λάθη και παραλείψεις. Ακούσατε χθες τι είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τη μουσική; Βρείτε μου ΜΙΑ μελέτη που έχει δείξει έστω και έναν που να έχει προσβληθεί από τον ιό με το τραγούδι ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΧΩΡΟ, που να δείχνει ότι η μουσική σε Χ, Ψ χώρο συμβάλλει στη διασπορά του ιού. Είναι προσβολή να τα ακούμε και να τα αποδεχόμαστε αυτά. Το ότι υπάρχει μια μελέτη σε ένα εργαστήριο που λέει ότι όταν φωνάζεις πιο δυνατά βγάζεις περισσότερα σταγονίδια δεν αποτελεί απόδειξη για να μη βάζεις μουσική σε ανοικτό χώρο, δε σημαίνει όλο αυτό το σενάριο που μας παρουσίασε χθες ο κ. Χαρδαλιάς. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ισχύουν όλα όσα περιέγραψε χθες. Είναι λυπηρό να διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα. Αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Βρείτε μια μελέτη που να λέει ότι η μουσική συμβάλλει στη μετάδοση! Αυτό θα είναι ανέκδοτο!”

Σχετικά με τα τη διστακτικότητα αρκετών πολιτών να κάνουν το εμβόλιο ο κ. Φαρσαλινός επεσήμανε ότι “όταν δημιουργείς προσδοκίες περί απολύτως ασφαλών εμβολίων και όταν τρέχεις να πεις ότι καμία παρενέργεια δεν οφείλεται στο εμβόλιο, όταν ακούγονται οι αναμενόμενες παρενέργειες, τότε είναι λογικό ο κόσμος να φοβάται και να διστάζει. Το εμβόλιο της AstraZeneca δημιούργησε παλινωδίες. Ήταν απογοητευτική η στάση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχίσει να εμβολιάζει τους νέους με ΑΖ ενώ υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις. Έχουμε άλλα τρία εμβόλια εκ των οποίων τα δύο είναι άλλης τεχνολογίας και να τονίσουμε εδώ ότι όσο μικρότερη είναι η ηλικία τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος από τον ιό άρα τόσο μικρότερο και το όφελος από το εμβόλιο. Επίσης, να μην ξεχνάμε το εξής: είναι άλλο να μιλάμε για παρενέργεια κάποιου φαρμάκου σε έναν ήδη ασθενή και άλλο να μιλάμε για προληπτική παρέμβαση σε υγιείς. Διότι το εμβόλιο δίνεται σε υγιείς και όχι σε ασθενείς! Θα έπρεπε να είμαστε πιο ευαίσθητοι σε αυτό ζήτημα που άπτεται και της έμμεσης υποχρεωτικότητας” σημείωσε ο κ. Φαρσαλινός επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή το 59% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι οι ηλικιωμένοι “σχεδόν το ίδιο ποσοστό (56%-57%) που ήταν τον περασμένο Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Γιατί λοιπόν δεν πείθουμε πρώτα τους ηλικιωμένους για την εμβολιαστική διαδικασία;”

Τέλος, αναφερόμενος στην έγκριση που έλαβε το εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών ο κ. Φαρσαλινός εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος. “Το εμβόλιο της Pfizer πήρε έγκριση για παιδιά. Αυτό που λέω είναι ότι υπάρχουν παιδιά με προβλήματα υγείας, για τα οποία θα πρέπει να είναι διαθέσιμα τα εμβόλια. Αλλά δεν μπορεί να επιβληθεί έμμεση υποχρεωτικότητα για όλα τα παιδιά. Μόνο όποιος θέλει. Αναγκαίο ή έμμεσα υποχρεωτικό (διαμέσου της πρόσβασης στο σχολείο) δεν θέλω καν να το φανταστώ. Ακροβατούν λοιπον, σε τεντωμένο σχοινί όσοι προωθούν τον εμβολιασμό στα παιδιά γενικά. Τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό. Δεν δικαιολογείται παρέμβαση σε υγιείς με επιχείρημα την προστασία των άλλων” κατέληξε ο κ. Φαρσαλινός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *