Friday , 19 April 2024

Λογιστές προς Πολιτεία: “Δεν είμαστε κατάσκοποι και καταδότες των πελατών μας”

Του Γ.Κατσιάνη

Στο στόχαστρο λογιστών και φοροτεχνικών βρίσκεται η ΑΑΔΕ, η οποία μέσω εντολών ελέγχου ζητά να τηρούνται οι διαδικασίες και τα μέτρα «δέουσας επιμέλειας», «ανάλυσης κινδύνου» και «συλλογής πληροφοριών» για όλους τους πελάτες.

Σε ανακοίνωση της, η Ένωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ) κάνει λόγο για μετατροπή του λογιστή σε “χαφιέ των δοσοληψιών φυσικών και νομικών προσώπων”.

“Όλα αυτά μεγαλύτερη σχέση έχουν με την ασφάλεια και την οικονομική αστυνομία, παρά με τη δουλειά του λογιστή. Αν πραγματικά θέλουν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα ξέρουν πολύ καλά που πρέπει να ψάξουν. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος τους. Όπως έχουμε ξαναπεί ο στόχος είναι ο αφανισμός του αυτοαπασχολούμενου λογιστή και η ενίσχυση των μεγάλων εταιρειών του κλάδου”, τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της ΕΦΕΕΑ.

Στο ίδιο μήκος και η Ανεξάρτητη Κίνηση Οικονομολόγων Ελλάδας (Α.ΚΙ.Ο.Ε.) επισημαίνει ότι “υπό την απειλή επιβολής εξοντωτικών διοικητικών και πειθαρχικών ποινών, υποχρεώνουν όλους τους επαγγελματίες εξωτερικούς λογιστές να λειτουργούν στην πράξη ως κατάσκοποι και καταδότες των πελατών τους” ενώ ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών νομού Θεσσαλονίκης (ΣΟΛΝΘ) κατηγορεί την Πολιτεία ότι “περνάει από το στάδιο της προχειρότητας και της αδιαφορίας σε αυτό της εμπάθειας”.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή 16 Ιουνίου, στην μία το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος και παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *