Tuesday , 19 March 2024

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου οι φετινές φορολογικές δηλώσεις – Δεν ισχύουν φέτος τα τεκμήρια για 4 κατηγορίες πληγέντων από την πανδημία

Με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2020 και όχι τα τεκμήρια διαβίωσης θα φορολογηθούν τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν από την πανδημία, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Επίσης ανακοίνωσε πως η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει μετά το Πάσχα και θα παραμείνει ανοικτή ακόμα και τον Αύγουστο και η καταβολή του φόρου εισοδήματος, θα μπορεί και φέτος να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ.Σταϊκούρας διευκρίνισε πως οι τέσσερις κατηγορίες φορολογουμένων που επλήγησαν από την πανδημία και θα φορολογηθούν βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2020 και όχι τα τεκμήρια διαβίωσης είναι: ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι σε αναστολή, όσοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει λίγο μετά το Πάσχα ενώ το ζήτημα της μη επιβολής του προστίμου 22% για το ύψος των αποδείξεων που δεν έχει συγκεντρωθεί μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αναμένεται να συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης.

Η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει μετά το Πάσχα και θα παραμείνει ανοικτή ακόμα και τον Αύγουστο. Όσον αφορά την καταβολή του φόρου εισοδήματος, θα μπορεί και φέτος να γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση τον Αύγουστο, στα τέλη του ίδιου μήνα θα πρέπει να καταβάλλουν τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος. Όσοι από τους φορολογούμενους επιθυμούν να πληρώσουν το φόρο εφάπαξ, τότε θα πρέπει να καταβάλουν το φόρο στα τέλη Ιουλίου κερδίζοντας έκπτωση 3%.

Από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, και θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, γύρω από το ζήτημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το υπουργείο Οικονομικών μελετά ειδικά για τα εισοδήματα του 2020 να μην ισχύσει το πρόστιμο 22% για το ύψος των αποδείξεων που δεν έχουν συγκεντρώσει οι φορολογούμενοι, που επλήγησαν από την πανδημία, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *