Thursday , 25 April 2024

Μέχρι 31 Μαΐου αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία

Την αναστολή πλειστηριασμών και κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας όσων εργαζομένων, ιδιοκτητών ακινήτων και ελεύθερων επαγγελματιών έχουν πληγεί από την πανδημία έως τις 31 Μαΐου 2021 προβλέπει διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, όπως ορίζει το άρθρο 79 νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χθες το βράδυ, αναστέλλεται η διενέργεια κατάσχεσης, πλειστηριασμού και αναγκαστικής εκτέλεσης για την παράδοση ή απόδοση ακινήτου επί της κύριας κατοικίας σε φυσικά πρόσωπα που χαρακτηρίζονται ως πληγέντες και διαθέτουν εμπράγματο δικαίωμα, αποκλειστικής ή κατ` ιδανικό μερίδιο, πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας σε ακίνητο, το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία τους και βρίσκεται στην Ελλάδα.

Επίσης, για δύο μήνες αναστέλλονται οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν στις ανωτέρω πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Ωστόσο, παραπάνω αναστολή δεν εμποδίζει την επιδίκαση απαιτήσεων, την έκδοση διαταγής πληρωμής, την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση καθώς και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, που έχουν, είτε τα ίδια, είτε ο/η σύζυγος, ή εξαρτώμενο μέλος αποδεδειγμένα πληγεί και για τον λόγο αυτό ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού.

Ωστόσο για να ανασταλούν τα «καταδιωκτικά μέτρα» θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις  που σχετίζονται με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας το οποίο δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ, τα περιουσιακά στοιχεία να μην υπερβαίνουν τις 500.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης να έχει υποστεί συγκεκριμένη μείωση εισοδημάτων σε σχέση με την προ πανδημίας εποχή.                             

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *