Friday , 19 April 2024

Με αυξημένα μέτρα της τροχαίας άρχισε η έξοδος των εκδρομέων προς τους χριστουγεννιάτικους προορισμούς

Μετά την περίοδο των λοκ ντάουν αυξημένη αναμένεται φέτος η κίνηση των εκδρομέων για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Με λεωφορεία, τραίνα, και ΙΧ αυτοκίνητα άρχισε από σήμερα το πρωί η έξοδος των Θεσσαλονικέων προς τους προορισμούς που έχουν επιλέξει για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Το μεσημέρι αναμένεται να αυξηθεί η κίνηση των εκδρομέων και θα κορυφωθεί αύριο Σάββατο, Παραμονή των Χριστουγέννων.
Εν τω μεταξύ αυξημένα μέτρα λαμβάνει από σήμερα η τροχαία στις εθνικές οδούς ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων. Τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2023. Από σήμερα απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει σήμερα, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022 και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023, από τις 16:00 – 21:00 και το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου και την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023 από τις 08:00 το πρωί έως 13:00 μετά το μεσημέρι.

Σύμμαχος ο καλός καιρός

Με ήλιο και υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα και όπως δείχνουν τα μοντέλα και την Πρωτοχρονιά. “Ηλιόλουστος θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα” λέει στο thesseconomy.gr ο δρ. Μετεωρολογίας Μιχάλης Σιούτας. Και όπως διευκρινίζει “ο καιρός ανήμερα των Χριστουγέννων θα είναι ήπιος και ζεστός. Σύμμαχος σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τις εκδρομές του κόσμου για τον εορτασμό αυτών των Αγίων Ημερών”. Εξαίρεση θα αποτελούν οι πρώτες πρωινές και οι βραδινές ώρες όπου το τοπικό κρύο αλλά και οι τοπικές ομίχλες (που δημιουργούνται λόγω των χαμηλών  θερμοκρασιών που επικρατούν τη νύχτα) θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί των αυτοκινήτων.

Όσον αφορά τις θερμοκρασίες των εορταστικών ημερών θα είναι ήπιες, και μάλιστα ” 4-5 βαθμούς πάνω από τις κανονικές. Στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα η μέγιστη θερμοκρασία θα αγγίξει τους 15-17 βαθμούς. Στους 18-20 θα κυμανθεί στη Νότια και στη νησιωτική Ελλάδα. Οι ελάχιστες θα είναι 5-6 βαθμοί στα βόρεια και κεντρικά, ενώ 0-2 βαθμούς θα κυμανθεί η ελάχιστη στη Δυτική Μακεδονία”, αναφέρει ο μετεωρολόγος. Ασθενείς θα είναι και οι άνεμοι που θα πνέουν στα πελάγη και έτσι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Ποδαρικό με ήλιο θα μας κάνει και ο καινούριος χρόνος καθώς παρόμοιες καιρικές συνθήκες αναμένονται- με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά μοντέλα- να επικρατήσουν και την ερχόμενη εβδομάδα, την τελευταία του χρόνου. “Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η παρατεταμένη ηλιοφάνεια και οι σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα διατηρηθούν και για την πρώτη μέρα του καινούριου χρόνου”, αναφέρει ο μετεωρολόγος Μιχ. Σιούτας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *