Tuesday , 19 March 2024

Νότης Μηταράκης: Μια επικουρική ασφάλιση για τους νέους με ατομικό κουμπαρά

Για τις αλλαγές που αναμένονται στις επικουρικές συντάξεις και το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος συζήτησε σήμερα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ 100,3.

Μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως το νέο μοντέλο ασφαλιστικού συστήματος, θα ακολουθήσει τα πρότυπα των βέλτιστων διεθνών πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται σε προηγμένες δυτικές Δημοκρατίες. Θα επέλθει έτσι μια εξισορρόπηση του ασφαλιστικού συστήματος. Θα υπάρχει αφενός η κύρια σύνταξη η οποία θα είναι κρατική, δημόσια και διανεμητική και αφετέρου η νέα επικουρική σύνταξη, η οποία θα έχει τη λογική του ατομικού κουμπαρά, καθώς τα χρήματα του κάθε ασφαλισμένου θα παραμένουν στο δικό του όνομα και δεν θα είναι επιρρεπή ούτε σε δημοσιονομικές κρίσεις- όπως βίωσαν με τον χειρότερο τρόπο οι σημερινοί συνταξιούχοι την τελευταία δεκαετία- ούτε σε δημογραφικές πιέσεις που δυστυχώς η χώρα μας -όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές- θα συνεχίσει να βιώνει τις επόμενες δεκαετίες.

Όσον αφορά το ΕΤΕΑΕΠ, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε πως θα χρειαστεί να εδραιωθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης ατομικών λογαριασμών. Από εκεί και πέρα ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει μεταξύ ενός δημόσιου παρόχου για την επένδυση του ατομικού του λογαριασμού ή άλλων επαγγελματικών ταμείων και επενδυτικών εταιρειών, υπό την εποπτεία πάντα της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το ΕΤΕΑΠ σε κάθε περίπτωση θα παραμείνει ο βασικός διαχειριστής της επικουρικής ασφάλισης.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια εξισορρόπηση ρίσκων, εν αντιθέσει με τη μέχρι τώρα λογική του ενός πυλώνα όπου «όλα τα αυγά βρίσκονται στο ίδιο καλάθι», η οποία καθιστούσε τις συντάξεις ευάλωτες στις εκάστοτε συνθήκες.

Βασικός στόχος εξάλλου παραμένουν οι αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, με πρώτη τη μείωση κατά 25% των ασφαλιστικών εισφορών που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα τόσο στην ενίσχυση της απασχόλησης, όσο και στο εισόδημα που θα καταλήγει στις τσέπες των εργαζομένων.

Στον τρίτο πυλώνα που αφορά την προαιρετική ασφάλιση, θα πρέπει να δοθούν τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα, προκειμένου ο εργαζόμενος να επενδύσει στα δικά του αποταμιευτικά προϊόντα που ο ίδιος επιλέγει, ενώ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα εξασφαλίσει και επιπλέον εισόδημα σε εκείνους τους εργαζομένους που θα κάνουν αυτή την επιλογή.

Η ανυπαρξία στη χώρα μας του δεύτερου πυλώνα και ο πολύ μικρός τρίτος πυλώνας, σημαίνει πως δεν έχουμε πολλούς εγχώριους επενδυτές, όπως έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη σταθερότητα και στο χρηματιστήριο αλλά και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με την πλήρη μετάβαση στο νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, θα δημιουργηθούν στην ελληνική αγορά κεφάλαια, που ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 50 δις ευρώ.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=tNGvxsvnjCQ&feature=youtu.be

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *