Thursday , 25 April 2024

Ν.Ανδρουλάκης: Στόχος μας η αναγέννηση του ΕΣΥ με μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν το δημόσιο χαρακτήρα του

Την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), μέσα από μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν το δημόσιο χαρακτήρα του και θα το προετοιμάσουν ώστε να απαντά στις προκλήσεις των επόμενων γενεών θέτει ως στόχο του για το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με άρθρο του στην εφημερίδα “Το Παρόν”.

Συγκεκριμένα, προτείνει “την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης δημόσιας υπηρεσίας για την Υγεία με ισχυρές δομές σε κάθε περιφέρεια, όπου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα σχεδιάζει και θα αξιολογεί πολιτικές, θα επιτηρεί τους δείκτες υγείας του γενικού πληθυσμού και θα είναι υπεύθυνη για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων” και προσθέτει: “Θα πρέπει επίσης να σχεδιάσουμε ένα νέο χάρτη υγείας που θα ανταποκρίνεται στις πληθυσμιακές αλλαγές. Δεν γίνεται να έχουμε 17 νοσοκομεία στο κέντρο της Αθήνας αλλά ούτε ένα στην πολυπληθή πια Ανατολική Αττική”.

“Σημαντικός πυλώνας των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεών μας – συνεχίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – “είναι η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας υπό δημόσια εποπτεία, υπό την ευθύνη ενός οικογενειακού γιατρού και την συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Θα πρέπει ακόμα να προωθήσουμε τη δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων μονάδων περίθαλψης εκτός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως είναι κέντρα χρόνιων παθήσεων, μονάδες ημερήσιας νοσηλείας και δημόσιων κέντρων αποκατάστασης.
Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην πρόληψη με ενημερωτικές εκστρατείες για τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων, με εθνικό σχεδιασμό προσυμπτωματικού ελέγχου χωρίς τα αυθαίρετα ηλικιακά όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και γονιδιακό έλεγχο σε περιπτώσεις όπου υπάρχει οικογενειακή προδιάθεση όπως είναι η περίπτωση του καρκίνου του μαστού. Βέβαια, από μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόληψη δεν μπορεί να λείπει και η ενημέρωση για τη σωστή διατροφή και την άσκηση, ώστε να μειωθούν τα ποσοστά παχυσαρκίας και οι σχετιζόμενες με την κακή διατροφή ασθένειες.
Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε ότι το ΕΣΥ είναι οι άνθρωποι οι οποίοι εργάζονται σε αυτό. Για το λόγο αυτό ζητάμε την κάλυψη των πραγματικών κενών του ΕΣΥ με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό με διαφανείς διαδικασίες, καταρτίζοντας σύγχρονα οργανογράμματα ώστε να προκηρύσσονται άμεσα όλες οι θέσεις που εκκενώνονται. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ιδιαίτερα για τους ειδικευόμενους ιατρούς και αναθεώρηση του συστήματος αμοιβών με αύξησή τους για να προσελκύεται προσωπικό υψηλών προδιαγραφών και προσόντων και να περιοριστεί το brain drain πάνω από 20.000 ιατρών τα τελευταία χρόνια. Πρέπει ακόμα να εξετάσουμε την παροχή κινήτρων για ειδικότητες οι οποίες λείπουν από το Σύστημα αλλά είναι απαραίτητες”.

Όσον αφορά, δε, στα νοσηλευτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τον κ.Ανδρουλάκη, “θα πρέπει να σταματήσουν να είναι μέσο αποκατάστασης αποτυχημένων πολιτευτών αλλά η επιλογή των διοικητών τους να γίνεται αξιοκρατικά. Να έχουν ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία στη λήψη λειτουργικών αποφάσεων”, ενώ επίσης επισημαίνει ότι ένας από τους βασικότερους αποτρεπτικούς λόγους για παραμονή των νέων ανθρώπων στα νησιά και στην περιφέρεια είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και αυτό πρέπει να αλλάξει: “Θα πρέπει να υπάρχουν τα απαραίτητα κίνητρα για να προσελκύσουμε το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό. Σε κάθε νησί θα πρέπει να υπάρχει είτε στα πιο μεγάλα επαρκώς στελεχωμένο Νοσοκομείο, είτε στα μικρότερα μονάδα ΠΦΥ σε διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο, ενώ τα πολύ μικρά θα έχουν ένα περιφερειακό ιατρείο με μόνιμο ιατρό. Επιπλέον, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, μπορούμε να καλύψουμε το χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, αναπτύσσοντας υπηρεσίες τηλεϊατρικής, τηλεσυμβουλευτικής και τηλεπαρακολούθησης ασθενών. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας θα μπορούσε να συμβάλει ακόμα και στην κάλυψη της ανάγκης συνεχούς υποστήριξης ηλικιωμένων, ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα και ατόμων με χρόνιες παθήσεις αλλά και στην εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου υγείας και την κατάρτιση στοχευμένων προληπτικών προγραμμάτων”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *