Friday , 19 April 2024

ΟΟΣΑ: Αντίθετος στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού – Προτείνει κλαδικές συμβάσεις εργασίας

Στις αυξήσεις του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα αντιτίθεται ο ΟΟΣΑ σύμφωνα με όσα αναφέρει σε έκθεσή του. Υποστηρίζει σχετικά ότι οι προηγούμενες αυξήσεις δεν είχαν αντίστοιχα αποτελέσματα στην παραγωγικότητα της εργασίας.
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν, ο Οργανισμός δημοσιοποίησε την έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, στην οποία αναφέρεται -μεταξύ άλλων – και το κρίσιμο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Την ώρα που η κυβέρνηση προετοιμάζει νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό ο ΟΟΣΑ προσπαθεί να τη … φρενάρει κάνοντας λόγο για κλαδικές συμβάσεις. Ειδικότερα ο Οργανισμός επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα φέρνει τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα να είναι σημαντικά υψηλός, σε σχέση τόσο με τον μέσο όσο και με τον διάμεσο μισθό του ιδιωτικού τομέα. Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός παραδέχεται ότι ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας είναι ο δεύτερος πιο κοντά στο όριο της φτώχειας σε σύγκριση με τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ. Για αυτό και συστήνει ένα σύστημα κοινωνικής στήριξης των φτωχών νοικοκυριών, το οποίο δε θα συνδέεται με τον κατώτατο μισθό. Και προτείνει μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με στόχο την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Τί αναφέρει ο Οργανισμός
Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως η κυβέρνηση αύξησε τον κατώτατο μισθό κατά σχεδόν 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ προσθέτει ότι σε ορισμένες ειδικότητες, όπως είναι οι εργαζόμενοι σε ICT και κατασκευές, οι μισθολογικές αυξήσεις είναι μεγαλύτερες. Αν και ο ΟΟΣΑ αναγνωρίζει πως η αύξηση του κατώτατου μισθού «προσφέρει δίχτυ ασφαλείας για εργαζομένους που δεν έχουν διαπραγματευτική ισχύ». Επίσης σημειώνει ότι έχει καταστεί και η «πρωταρχική πηγή μισθολογικών προσαρμογών για πολλούς εργαζομένους που αμείβονται υψηλότερα από τον κατώτατο μισθό». Βέβαια, ο Οργανισμός παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα μηχανισμό υποστήριξης, άμεσα και στοχευμένα, των νοικοκυριών με πολύ χαμηλό εισόδημα πάνω από το όριο της φτώχειας. Έτσι, η έλλειψη αυτή, επισημαίνει, καθιστά την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού ώστε να περιοριστεί η φτώχεια, σε βάρος όμως της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων στην Ελλάδα δε γίνεται να προέρχεται αποκλειστικά από τον κατώτατο. Η έκθεση δίνει βάρος στις κλαδικές δυμβάσεις, αναφέροντας ότι «οι κλαδικές συλλογικές διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες θα στήριζαν καλύτερα τόσο τα εισοδήματα όσο και την παραγωγικότητα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *