Friday , 29 March 2024

Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ THESSECONOMY.GR-«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια απαράδεκτη συμφωνία επειδή παραβιάζει το ιστορικό δεδομένο ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική»

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατσιάνη

Στην μακρά πολιτική του σταδιοδρομία, όλες οι παρεμβάσεις του είχαν κοινή αφετηρία και κατάληξη: τη Θεσσαλονίκη. Η αγάπη του για την πόλη και η εικόνα εγκατάλειψης που έχει  σήμερα, τον ώθησαν να διεκδικήσει το δημαρχιακό θώκο του δήμου Θεσσαλονίκης. Ο λόγος για τον επικεφαλής του συνδυασμού «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον»,  Γιώργο Ορφανό, ο οποίος ενόψει της Κυριακάτικης εκλογικής αναμέτρησης καλεί τους δημότες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για «μια Θεσσαλονίκη με όραμα, προοπτική και αξίες».

1.Κύριε Ορφανέ, τι σας ώθησε να εγκαταλείψετε την κεντρική πολιτική σκηνή και να διεκδικήσετε τον δημαρχιακό θώκο του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας;

«Η επιθυμία μου να προσφέρω στην πόλη όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω αποτέλεσε την αφορμή για να διεκδικήσω το δήμο Θεσσαλονίκης. Η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια η πόλη ήταν η αιτία για να αφήσω την κεντρική πολιτική σκηνή, την οποία υπηρέτησα ως υπουργός και βουλευτής για δύο δεκαετίες και να στρέψω αποκλειστικά το ενδιαφέρον μου στον τόπο όπου ζει η οικογένεια μου, τα παιδιά μου και οι φίλοι. Είναι προσωπικός μου στόχος η Θεσσαλονίκη να γίνει τα επόμενα χρόνια καλύτερη, λειτουργική και προπαντός ανθρώπινη». 

2.Σε περίπτωση που αναλάβετε την διαχείριση του δήμου Θεσσαλονίκης, ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει;

«Η καθαριότητα, η ασφάλεια και το κυκλοφοριακό είναι ζητήματα πρώτης γραμμής. Ειδικότερα, για το κυκλοφοριακό θα εκπονηθεί  και μια μελέτη, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε ένα ζήτημα που ταλανίζει επί δεκαετίες τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες ενώ θα αναζητήσουμε νέους χώρους στο κέντρο της πόλης για τη δημιουργία επιπλέον θέσεων στάθμευσης.  Όσον αφορά την καθαριότητα, θεωρώ πως το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου είναι αρκετό για να συμβάλλει στην προσπάθεια για μια καθαρή Θεσσαλονίκη, αρκεί να υπάρχει η σωστή οργάνωση και λειτουργία, στοιχεία που απουσίαζαν τα τελευταία χρόνια. Το θέμα της ασφάλειας αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα διότι είναι βασική προϋπόθεση για την δημιουργία συνθηκών οικονομικής ανάπτυξης και την προσέλκυση επενδύσεων.

Εξίσου αναγκαία, όμως είναι και η διεύρυνση του κοινωνικού ρόλου του δήμου, ώστε να στηριχθούν πολύτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και ασθενέστερες οικονομικά ομάδες. Αυτά είναι ορισμένα στοιχεία από τις προτάσεις-λύσεις που περιλαμβάνονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο μας για τη Θεσσαλονίκη».

3.Θεωρείτε ότι η κατάκτηση Πρωταθλήματος και Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ στο ποδόσφαιρο λειτουργεί θετικά και για την δική σας υποψηφιότητα;

«Να σας θυμίσω ότι ως υπουργός Αθλητισμού, στήριξα όλους τους αθλητικούς συλλόγους της πόλης. Βέβαια, η κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο από τον ΠΑΟΚ, πέρα από επιτυχία για τον σύλλογο είναι και επιτυχία για τη Θεσσαλονίκη. Εκτός από τα προφανή, οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται η συγκεκριμένη διάκριση, δημιουργείται και μια εικόνα ‘νικητή’ για την πόλη, στο πλαίσιο του πρωταγωνιστικού ρόλου που θέλουμε να της δώσουμε στο μέλλον. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος για τον οποίο ονομάσαμε τον συνδυασμό μας ‘Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον’, διότι η φιλοσοφία μου βασίζεται στο δόγμα ότι ‘είπαμε, θα το κάνουμε’».     

4.Οι εκλογές αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους θέλουν να εκφράσουν την διαφωνία τους για την Συμφωνία των Πρεσπών;

«Αναμφισβήτητα, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια απαράδεκτη συμφωνία, καθώς παραβιάζει το ιστορικό δεδομένο ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Θεωρώ λοιπόν πως αυτό το μήνυμα θα σταλεί προς πάσα κατεύθυνση και στις επικείμενες εκλογές, διότι έχει αποδειχθεί πως η ψήφος λειτουργεί και ως μορφή διαμαρτυρίας για τον απλό πολίτη. Άλλωστε για εμάς, η απάντηση σε οποιαδήποτε ανιστόρητη διεκδίκηση από την πλευρά των γειτόνων μας είναι η ίδρυση του ψηφιακού μουσείου για τη ζωή, τη δράση και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το οποίο έχουμε εξαγγείλει. Το μουσείο θα διδάσκει την πραγματική ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο σπίτι του, δηλαδή στη Θεσσαλονίκη μας».

5. Κύριε Ορφανέ, τι θα λέγατε στους δημότες του δήμου Θεσσαλονίκης που δεν έχουν αποφασίσει ακόμα για το πρόσωπο που θα εμπιστευτούν την ψήφο τους στις εκλογές της 26ης Μαΐου;

«Σε όλη μου την σταδιοδρομία στην πολιτική, τόσο στο χώρο της αυτοδιοίκησης, όσο και στο στίβο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, έχω μάθει να αγωνίζομαι για το κοινό όφελος. Είμαι της άποψης ότι βασικό κριτήριο αξιολόγησης για έναν άνθρωπο είναι οι πράξεις του. Αυτό εύκολα το διαπιστώνει κανείς αν ανατρέξει στην κοινοβουλευτική μου θητεία, όπου όλες οι παρεμβάσεις μου είχαν κοινή αφετηρία και κατάληξη: τη Θεσσαλονίκη. Αυτή την πόλη, ήρθε η ώρα να υπηρετήσω και με την βοήθεια των συνδημοτών μου, θα καταφέρουμε να την κάνουμε μεγαλύτερη, ισχυρότερη, ανθρώπινη. Σας καλώ λοιπόν, όλους να πορευτούμε μαζί στο μέλλον και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για μια Θεσσαλονίκη με όραμα, προοπτική και αξίες».  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *