Friday , 19 April 2024

Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η απώλεια του τελευταίου ηγέτη της τέως Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, που “‘έφυγε” χθες σε ηλικία 91 ετών. Ηγέτες, πολιτικοί και αξιωματούχοι εξάρουν το έργο και την προσφορά του στην ειρήνη με “βροχή” μηνυμάτων και αναρτήσεων στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Ως πολιτικό “άξιο εμπιστοσύνης και σεβασμού” χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας πως ο τελευταίος ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης (1985-1991) «διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο για να τερματιστεί ο ψυχρός πόλεμος και να πέσει το σιδηρούν παραπέτασμα. Άνοιξε τον δρόμο για μια ελεύθερη Ευρώπη. Είναι μια κληρονομιά που δεν θα ξεχάσουμε”

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε τη “βαθιά θλίψη” του για τον θάνατο του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης κάνοντας λόγο για έναν “απαράμιλλο ηγέτη” που “άλλαξε τον ρου της ιστορίας” και “έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε για να έρθει με ειρηνικό τρόπο το τέλος του ψυχρού πολέμου. Ο κόσμος έχασε έναν τεράστιο παγκόσμιο ηγέτη, δεσμευμένο στην πολυμερή συνεργασία, ακούραστο υπερασπιστή της ειρήνης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπαϊντεν, , τόνισε ότι ο Μιχαήλ Γκομπαρτσόφ είχε “τη φαντασία να δει ότι ένα άλλο μέλλον ήταν εφικτό και το θάρρος να διακινδυνεύσει όλη του την καριέρα για να το επιτύχει. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ασφαλέστερος κόσμος και μεγαλύτερη ελευθερία για εκατομμύρια ανθρώπους”, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter τον αποκάλεσε “άνθρωπο της ειρήνης, οι επιλογές του οποίου άνοιξαν έναν δρόμο για την ελευθερία στους Ρώσους. Η δέσμευσή του στην ειρήνη στην Ευρώπη άλλαξε την κοινή μας ιστορία”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *