Saturday , 20 April 2024

Περιοδεία του πρωθυπουργού στην Πέλλα – Τι είπε για τον πρωτογενή τομέα – Ανάδειξη της Πέλλας σε “αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό”

Οι αυξημένες κατά σχεδόν 20% οι εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα, δείχνουν τη δυναμική του, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ξενάγησή του στη μονάδα τυποποίησης και εξαγωγής φρούτων, λαχανικών και νωπών αγροτικών προϊόντων Αφοί ΣΕΞΤΟΥ – ΕΞΦΡΟΥΤ Α.Ε. στο Ριζό, στην περιοχή της Σκύδρας Πέλλας. Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο εργοστάσιο στο πλαίσιο της σημερινής περιοδείας του στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε τη διαδικασία διαλογής και συσκευασίας προϊόντων.

“Θέλω να τονίσω ότι φέτος οι εξαγωγές του πρωτογενούς μας τομέα είναι αυξημένες, μέχρι στιγμής, κατά σχεδόν 20% και αυτό δείχνει τη δυναμική την οποία έχει ο πρωτογενής τομέας, αρκεί να επενδύουμε στην ποιότητα, στη σωστή τυποποίηση, στις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές μας. Η αξιοπιστία είναι εξαιρετικά κρίσιμη όταν μιλάμε για αγορές στην Ευρώπη, οι οποίες έχουν απαιτήσεις και αυτό εταιρείες σαν και εσάς το έχετε καταφέρει. Νομίζω ότι αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση και βέβαια αντικείμενο στήριξης και από την πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσετε να μεγαλώνετε. Και με αυτό τον τρόπο τα εξαιρετικά προϊόντα της ελληνικής γης- γιατί καταλαβαίνω ότι τροφοδοτείστε σχεδόν από όλη την χώρα- να βρίσκουν την θέση που τους αξίζει και τις τιμές που αξίζουν τα προϊόντα μας- στα ράφια της Ευρώπης. Οπότε και πάλι συγχαρητήρια”, ανέφερε σχετικά.

Στα αγροτικά προϊόντα και στον πρωτογενή τομέα, όπου η Πέλλα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, το πρώτο οκτάμηνο του 2022 σημειώθηκε αύξηση της αξίας εξαγωγών πρωτογενούς τομέα από 24,6 δισ. ευρώ σε 35,3 δισ. ευρώ το 2022, συμβάλλοντας στην ευρύτερη αύξηση του μεριδίου που κατέχουν οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών στην οικονομική δραστηριότητα, καθώς αποτελούν πλέον το 41% του ΑΕΠ (έναντι 22% το 2010).

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η απελευθέρωση χώρου στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ώστε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να μπορούν να κινηθούν στη λογική της αυτοπαραγωγής και της πώλησης της ενέργειας στο δίκτυο, ενώ τόνισε επίσης ότι “μέσα στους επόμενους έξι έως εννέα μήνες” θα συμβασιοποιηθεί και το υπόλοιπο τμήμα του δρόμου Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, υπενθυμίζοντας ότι ήταν μεταξύ των αρχικών εξαγγελιών και δεσμεύσεων του.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε, στη συνέχεια, τον Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ενώ νωρίτερα μιλώντας με κατοίκους της Πέλλας, αμέσως μετά την ξενάγηση του στο Μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο του βασιλικού ανακτόρου της αρχαίας μακεδονικής δυναστείας, επισήμανε την ευκαιρία για την ανάδειξη της Πέλλας σε “αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό”.

«Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει γίνει στις ανασκαφές του Μεγάρου του Φιλίππου. Εξάλλου, μην ξεχνάμε ότι εδώ γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος. Είναι μία ευκαιρία να αναδείξουμε την Πέλλα ως έναν αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό, έτσι ώστε να μπορεί κανείς -επισκεπτόμενος, φυσικά, και τα άλλα σημαντικά τοπόσημα, με πρώτο τη Βεργίνα- να έχει μια πλήρη εικόνα για το μεγαλείο του Μακεδονικού Πολιτισμού. Θα υποστηρίξουμε εμείς και τις εργασίες οι οποίες γίνονται εδώ. Έχετε ένα θαυμάσιο μουσείο, το οποίο πρέπει να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο. Από μόνο του θα αποτελούσε λόγο επίσκεψης στην Πέλλα. Και βέβαια, σε συνδυασμό με την όλη Ιστορία της περιοχής, είναι αυτά που καθιστούν τη Μακεδονία μοναδική ως πολιτιστικό προορισμό», τόνισε σχετικά ο Πρωθυπουργός.

Στο χώρο του αρχαίου ανακτόρου Πέλλας έχουν δρομολογηθεί έργα και παρεμβάσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που αναβαθμίζουν σημαντικά τις υποδομές με διαδρομές ΑμεΑ, νέο εκδοτήριο, είσοδο, νέους χώρους υγιεινής και ανάδειξη της αρχαίας παλαίστρας και της αρχαίας κολυμβητικής δεξαμενής. επίσης έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ξεκινήσει το έργο στο Κάστρο της Αλμωπίας, 1.850.000 εκ ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *