Friday , 29 March 2024

Περισσότερες από 20 σχολικές εκδρομές ακυρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, λόγω…παιδικών καθισμάτων!

Του Γ.Κατσιάνη

Αλαλούμ επικρατεί σχετικά με την χρήση των παιδικών καθισμάτων σε σχολικά και τουριστικά λεωφορεία, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να έχουν ακυρωθεί περισσότερες από 20 εκδρομές στην ανατολική Θεσσαλονίκη!

Σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 του ΦΕΚ Β 2129/2014 που αφορά τις προδιαγραφές ζωνών ασφαλείας, καθισμάτων και αγκυρώσεων ζωνών-καθισμάτων σε σχολικά λεωφορεία, “μαθητές με ύψος μεγαλύτερο από 150 εκ. πρέπει να μεταφέρονται με καθίσματα ενηλίκων εφοδιασμένα με τις προβλεπόμενες ζώνες ασφαλείας, χωρίς τη χρήση Συστημάτων Συγκράτησης Παιδιών (συστήματα CRS). Μαθητές Α/Βαθμιας επιτρέπεται να μεταφέρονται σε καθίσματα τα οποία προορίζονται για τη μεταφορά μαθητών Β/βάθμιας”.

Επιπλέον, η υπ’ αριθμ. 241846/2021 απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών προβλέπει ότι “επιτρέπεται και η μεταφορά μαθητών Β/θμιας εκπαίδευσης σε καθίσματα Α/θμιας εκπαίδευσης,
από τον τόπο κατοικίας τους προς το σχολείο και αντίστροφα, με ευθύνη του σχολείου, μόνο όταν η σωματική διάπλαση αυτών (ύψος μικρότερο από 150 εκ.) το επιτρέπει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του καθίσματος ΕΠΑΙΚ ΙΙ».

“Λάθος ερμηνεία της υπουργικής απόφασης”

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες τουριστικές λεωφορείων, οι αποφάσεις αυτές ισχύουν μόνο για τα σχολικά λεωφορεία.

“Πρόκειται για λάθος ερμηνεία της υπουργικής απόφασης, η οποία αναφέρεται στις προδιαγραφές των ζωνών ασφαλείας και καθισμάτων στα σχολικά και όχι στα τουριστικά λεωφορεία”, δήλωσε στο thesseconomy.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας-Θράκης, Μιχάλης Πεζίκογλου.

Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, ο Σύνδεσμος θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσει την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που δεν διορθωθεί η συγκεκριμένη αρρυθμία.

“Δεν είναι δυνατόν να ακυρώνονται σχολικές εκδρομές επειδή κάποιοι δεν ξέρουν να ερμηνεύουν το νόμο και ζητούν την τοποθέτηση παιδικών καθισμάτων στα τουριστικά λεωφορεία”, τόνισε ο κ. Πεζίκογλου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *