Thursday , 28 March 2024

Πυρηνόξυλο: Η εναλλακτική λύση για θέρμανση στην εποχή της ενεργειακής κρίσης

Του Γ. Κατσιάνη

Ενόψει του χειμώνα και με το ράλι των τιμών στα υγρά καύσιμα να συνεχίζεται, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το πυρηνόξυλο προβάλλεται ως το πλέον ιδανικό βιοκαύσιμο καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σε θέση να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση έναντι του πετρελαίου έως και 60% και έναντι του πέλετ έως και 33%.

Τι είναι

Το πυρηνόξυλο είναι το ξυλώδες υπόλειμμα που προκύπτει μετά την απομάκρυνση του εναπομείναντος ελαίου (πυρηνελαίου) και της υγρασίας, κατά την επεξεργασία της βιομάζας της ελιάς στο πυρηνελαιουργείο.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων του είναι ότι καταλαμβάνει λιγότερο χώρο έναντι του ξύλου, δεν απαιτεί συνεχή τροφοδοσία και τέλος, η χρήση του είναι εύκολη ενώ η τιμή του ιδιαίτερα ελκυστική σε σχέση με την ενεργειακή του αξία.

Επιπλέον, το πηρυνόξυλο έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως κατάλληλο για χρήση σε κατοικημένες περιοχές και αστικά κέντρα.

“Από περιβαλλοντική άποψη είναι πολύ σημαντική η πολύ χαμηλή έως αμελητέα περιεκτικότητα του σε θείο και ότι το καύσιμο δεν περιέχει τοξικές ενώσεις ή βαρέα μέταλλα”, δήλωσε στο thesseconomy.gr ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος μηχανικός, Αριστείδης Στροφύλας.

Το πυρηνόξυλο στη Βουλή

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μ. Κατρίνης και Γ.Αρβανιτίδης, οι οποίοι με ερώτηση τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, ζητούν να ενταχθεί και το πυρηνόξυλο στις περιπτώσεις καυσίμων, για τα οποία χορηγείται επίδομα θέρμανσης.

Επιπλέον, οι δύο βουλευτές τάσσονται υπέρ “της περαιτέρω διάχυσης και αξιοποίησης του πυρηνόξυλου ως θερμαντικού καυσίμου από τους πολίτες”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *