Friday , 29 March 2024

Πιερία: «Ο Όλυμπος μπορεί να ζήσει τη Β. Ελλάδα» – Η αειφόρος ανάπτυξή του υψηλή προστιθέμενη αξία για τον πολιτισμό και την οικονομία της περιοχής

«Ο Όλυμπος μπορεί να ζήσει τη Βόρεια Ελλάδα χωρίς να κόψουμε ούτε ένα κλαδάκι. Χωρίς να καταπατήσουμε ούτε ένα φυτό», τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ολοκληρωμένης μελέτης (Master Plan) για τον Όλυμπο που έγινε σήμερα σε αίθουσα του Επιμελητηρίου. Η «διερεύνηση της προοπτικής, των δυνατοτήτων και των τρόπων αξιοποίησης του Ολύμπου σε αναπτυξιακή κατεύθυνση» ήταν το θέμα της μελέτης που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο. Κι όπως είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου «το Master Plan του Ολύμπου είναι μια προσπάθεια που κράτησε πάνω από 14 μήνες. Είναι μια δέσμευσή μας που αφορά τον Όλυμπο. Σ’ ένα συνέδριο που είχε κάνει το Επιμελητήριο Πιερίας είχαν βγει κάποια συμπεράσματα και μέσα από αυτά είχαμε δεσμευτεί να κάνουμε το Master Plan του Ολύμπου, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει να προστατέψουμε το περιβάλλον. Βρήκαμε ένα Προεδρικό Διάταγμα από το ’35, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση το τροποποίησε κι έδωσε κάποιες αναπτυξιακές δυνατότητες, κάποιες παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στον Όλυμπο».

Η «προίκα» της Πιερίας
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζήτησε τη συσπείρωση πολιτικών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματιών της περιοχής για την επίτευξη του στόχου. Όπως επεσήμανε «θα πρέπει να υπάρχει ένας έλεγχος. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στον Όλυμπο. Νομίζω ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον Όλυμπο, αυτή τη μεγάλη ιστορία , την ‘προίκα’ που έχουμε στο νομό μας και δυστυχώς μέχρι σήμερα το λέμε, αλλά δεν το κάναμε πράξη. Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι ανεβαίνει στο βουνό όποιος θέλει ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να χάνουμε ανθρώπους, να τραυματίζονται συνάνθρωποί μας και να τρέχουν η Πυροσβεστική και κάποια ελικόπτερα για να τους εντοπίσουν. Νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να δοθεί ένα τέλος».

Η ανάπτυξη του Ολύμπου
Βασικός στόχος του Επιμελητηρίου είναι η δημιουργία μιας ρεαλιστικής βάσης για την αειφόρο ανάπτυξη του Ολύμπου, η οποία θα προσδώσει, υψηλή προστιθέμενη αξία τόσο στον πολιτισμό όσο και στην οικονομία της Πιερίας. «Όλα αυτά ελπίζω να γίνουν αποδεκτά από όλους και επιτέλους αν είναι κάτι να το κάνουμε και να το προχωρήσουμε. Να αναζητήσουμε ποιοι θέλουν το αναλάβουν για το καλό του τόπου μας. Για το καλό της νέας γενιάς μας» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *