Friday , 29 March 2024

Προνομιακή μεταχείριση για όσα τούρκικα φορτηγά χρησιμοποιούν την ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη!

Του Γ. Κατσιάνη

Ποικίλα ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της ΑΑΔΕ να εξαιρέσει από τον έλεγχο καυσίμων τα φορτηγά που μετακινούνται με την ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη.

Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, με έγγραφο που κοινοποίησε η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Απ. Βεσυρόπουλο και την ακτοπλοϊκή εταιρεία, τονίζεται ότι “τα φορτηγά που εισέρχονται στη χώρα μας μέσω της θαλασσίας οδού (ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνη-Θεσσαλονίκη) δεν υπάγονται στις διατάξεις της ως άνω Α.Υ.Ο. και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα επιβολής ορίου στις ποσότητες (καυσίμου) που μεταφέρουν στις δεξαμενές τους”. (φωτογραφία)

“Η ρύθμιση αυτή ισχύει για τα τούρκικα και όχι για τα ελληνικά φορτηγά καθώς είναι αυτά που κατά κόρον χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή γραμμή”, δήλωσε στο thesseconomy.gr, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ), Απόστολος Κενανίδης.

Η επιστολή της ΟΦΑΕ

Με επιστολή της προς το Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης, στις 31 Οκτωβρίου, η ΟΦΑΕ τόνιζε μεταξύ άλλων ότι “δεν γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι για την νομιμότητα των μεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, με αποτέλεσμα”, όπως υπογράμμιζε “τα εισερχόμενα οχήματα στην χώρα μας μέσω του λιμένος Θεσσαλονίκης να μην υποβάλλονται στους ίδιους ελέγχους που γίνονται στα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών και συγκεκριμένα στους Κήπους, δημιουργώντας διαφορετικά μέτρα και σταθμά”.

Μάλιστα, η ΟΦΑΕ ζητούσε από τις τελωνειακές αρχές “τα εισερχόμενα οχήματα από την Τουρκία να ελέγχονται τόσο ως προς το νόμιμο δικαίωμα διενέργειας μεταφοράς, και των σχετικών
διμερών/πολυμερών αδειών, όσο και για την ποσότητα πετρελαίου που φέρουν στις
δεξαμενές τους, κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθμόν Δ18Α 5017560 ΕΞ2010/22.04.2010 ΑΥΟ
(Β’ 610)”.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το ανώτερο όριο καυσίμου που μπορεί να έχει ένα μηχανοκίνητο όχημα δημόσιας χρήσης που εισέρχεται οδικώς στην Ελλάδα από τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.) είναι 200 λίτρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *