Saturday , 20 April 2024

Πρόθεση για επενδύσεις 4 δισ.ευρώ στην Ελλάδα από το Αμπού Ντάμπι – Η Ελλάδα πύλη εισόδου για φυσικό αέριο από Μέση Ανατολή

Tο ενδιαφέρον του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Άμπου Ντάμπι για συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με στόχο επενδύσεις ύψους 4 δισεκατ. ευρώ στην Ελλάδα, βρέθηκε στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον διάδοχο του θρόνου του εμιράτου, Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν, κατά την επίσημη επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε, επίσης, στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο από τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. 

«Καλώς ήρθατε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Υποδέχομαι έναν φίλο. Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η επίσκεψη θα ενδυναμώσει τις καλές σχέσεις που έχουν ήδη οι δύο χώρες. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας που ξεκίνησαν το 1976 είναι δυναμικές και εξελίσσονται σε όλα τα πεδία», είπε ο κ. Μοχάμεντ Μπιν Ζαγέντ αλ Ναχαγιάν απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό και πρόσθεσε: «Η στρατηγική συμφωνία που υπογράψαμε το 2020 έδωσε μεγάλη ώθηση σε αυτές τις σχέσεις. Ως αποτέλεσμα, οι οικονομικές συναλλαγές μας αυξήθηκαν κατά 76% και αυτό είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής συμφωνίας που υπογράψαμε. Τα Εμιράτα επιδιώκουν οι σχέσεις αυτές να προχωρήσουν σε όλα τα επίπεδα, όπως στην ενέργεια, την τεχνολογία, την υγεία, αλλά και την ασφάλεια τροφίμων». Επίσης συμπλήρωσε ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία, επειδή αυτές οι εξελίξεις έχουν επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα.

«Η στάση μας από την αρχή ήταν να μεσολαβήσουμε και να βοηθήσουμε στην ανθρωπιστική πλευρά. Γι’ αυτό το λόγο τα Εμιράτα θα προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους πολίτες που έχουν ανάγκη. Εμείς θα δώσουμε οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται με τη συνδρομή των φίλων μας όπως η Ελλάδα. Για να ελαφρύνουμε όλες αυτές τις επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Επειδή αυτή η κρίση έχει επιπτώσεις στον τομέα της ενέργειας, εμείς δίνουμε πάντα σημασία στην ενεργειακή ασφάλεια. Ενδιαφερόμαστε για την σταθερότητα της αγοράς ενέργειας καθώς είμαστε και εμείς προμηθευτές ενέργειας. Παρά τις κρίσεις που υπάρχουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και στη Μεσόγειο, η περιοχή έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης και ειρηνικής συνεργασίας. Τα Εμιράτα δραστηριοποιούνται προς αυτήν την κατεύθυνση για να προετοιμάσουν τέτοιες συνθήκες. Για να δημιουργήσουμε συνεργασίες με όλους, χωρίς εξαιρέσεις», πρόσθεσε.

Ο διάδοχος του θρόνου του εμιράτου τόνισε επίσης ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ελλάδα στοχεύουν στην ειρήνη και τη συνεργασία.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ.Μητσποτάκης διαβεβαίωσε ότι η περαιτέρω οικοδόμηση της εταιρικής σχέσης μεταξύ των δυθο χωρών αποτελεί εκ μέρους ου μία συνειδητή, σταθερή και μακροπρόθεσμη επιλογή, επισημαίνοντας ότι η σχέση αυτή συνδέεται άρρηκτα και με τα ευρύτερα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα λόγω της γεωγραφικής της θέσης να γίνει πύλη εισόδου φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και από τη νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

«Σημαντικές επενδύσεις γίνονται σε αυτή την κατεύθυνση και θα θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω δυνατότητα στρατηγικής συνεργασίας και συμμετοχής κεφαλαίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτήν την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα επανενεργοποιεί το δικό της πρόγραμμα εξόρυξης για την εξεύρεση φυσικού αερίου εντός της ελληνικής επικράτειας. Και αυτή είναι μία προοπτική που ενδεχομένως να δημιουργεί δυνατότητες περαιτέρω στρατηγικής συνεργασίας. Γνωρίζω το προσωπικό σας ενδιαφέρον για το μέλλον της ενέργειας, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και σε ζητήματα, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα έτσι ώστε να δομήσουμε στρατηγικές συνεργασίες για να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύ σημαντική πηγή πλούτου για τη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *