Tuesday , 19 March 2024

Ραγκουτσάρια: Σε… ρυθμούς καρναβαλιού η Καστοριά από την πρώτη μέρα του χρόνου

Το πρώτο καρναβάλι του 2023 “τα Ραγκουτσάρια” πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο Άργος Ορεστικό του νομού Καστοριάς και διαρκεί δύο ημέρες. Στις 3.00 μετά το μεσημέρι καρναβαλιστές θα γεμίσουν την κεντρική πλατεία του Άργους και θα αρχίσει η παρέλαση και το γλέντι. Όμως από σήμερα, 1η Ιανουαρίου, σε αποκριάτικους ρυθμούς μπαίνουν και οι υπόλοιπες τοπικές κοινότητες του δήμου Καστοριάς.
Το κυρίαρχο στοιχείο στην παρέλαση των καρναβαλιστών είναι η πολιτική και η κοινωνική σάτιρα. Από την ανατρεπτική σάτιρα των «μπουλουκιών» δεν ξεφεύγουν οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής των κατοίκων αυτής της μικρής κωμόπολης. Η σάτιρα είναι αστείρευτη και πολλά θέματα της αντλούνται από την επικαιρότητα, με αποτέλεσμα η παρέλαση να παίρνει κάποιες στιγμές και μορφή πολιτικής επιθεώρησης. Μουσική, τραγούδι και χορός είναι χαρακτηριστικά του εθίμου που αναβιώνει τη σημερινή μέρα. Είναι μοναδική η εμπειρία να βρεθεί κανείς στην πλατεία τους Άργους Ορεστικού, όπου μετά το τέλος της παρέλασης τοπικές και βαλκανικές ορχήστρες του δρόμου με χάλκινα και πνευστά παίζουν τοπικούς και βαλκανικούς μουσικούς σκοπούς με το γλέντι και το ξεφάντωμα ν’ απλώνεται σε όλη την πόλη.

Το έθιμο της «πατερίτσας»
Στα περισσότερα έθιμα του εορταστικού δωδεκαημέρου οι πρωταγωνιστές είναι μόνο άνδρες και όπως επιτάσσει η παράδοση σε κάποιες περιπτώσεις μεταμφιέζονται σε γυναίκες. Όμως στο Άργος Ορεστικό σκέφτηκαν ότι πρέπει να υπάρχει και μια μέρα για τις γυναίκες όπου την επόμενη της παρέλασης της Πρωτοχρονιάς –αύριο 2 Ιανουαρίου- όλες οι γυναίκες της πόλης ανεξαρτήτως ηλικίας μεταμφιέζονται και παρελαύνουν στους κεντρικούς δρόμους. Κρατούν στο χέρι τους μια μαγκούρα, την «πατερίτσα» για να γλυτώνουν από τα πειράγματα των ανδρών που προσπαθούν να τις αναγνωρίζουν. Επίσης αύριο 2 Ιανουαρίου τα «Μπουμπουσάρια» θα αναβιώσουν στην Εράτυρα στις 03:00 μετά το μεσημέρι. Και πάλι οι καρναβαλιστές θα έχουν την τιμητική τους, ενώ παζάρι με διάφορα προϊόντα θα στηθεί στην κεντρική πλατεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *