Saturday , 20 April 2024

Σε πολύ θετικό κλίμα η συνάντηση Μπάϊντεν-Μητσοτάκη – Η Ελλάδα θέλει να αγοράσει μια μοίρα F-35 πριν το τέλος της 10ετίας

Ιδιαίτερα θετικά αποτιμά – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – το πρωθυπουργικό επιτελείο και γενικότερα η Κυβέρνηση την πρώτη ημέρα των επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, επισημαίνοντας πως το κλίμα στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζιο Μπάϊντεν, ήταν πάρα πολύ καλό, ο ίδιος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά και πως τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα ήταν ξεκάθαρα τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές.

Μία μοίρα F-35 θα παραγγείλει η Ελλάδα

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν, επίσης, πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F – 35. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F – 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028, όταν και όπως ειπώθηκε με έμφαση θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση.

Μάλιστα, προ ολίγων ημερών η εταιρεία παραγωγός των F – 35, Lockheed Martin ενημέρωσε και εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών.

«Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030» σημείωσαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και αποκάλυψαν το ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στην ΕΑΒ με την απαραίτητη διευκρίνιση πως δεν γίνεται λόγος για το πλειοψηφικό πακέτο έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΕΑΒ.

Τουρκική προκλητικότητα

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της τουρκικής ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ επίσης ναφέρθηκε στο Κυπριακό χωρίς να «μασήσει» τα λόγια του διαμηνύοντας εκ νέου πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία λύση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.

Συναντίληψη για το φυσικό αέριο

Στα αξιοσημείωτα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο περιλαμβάνεται και η συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν. Μάλιστα, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου, και στην κατεύθυνση αυτή εξουσιοδότησαν σύμφωνα με πληροφορίες το Νίκο Τσάφο, που ορίζεται ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού στα θέματα ενέργειας, και τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του προέδρου Μπάιντεν στα θέματα ενεργείας να εργαστούν στενά.

Κογκρέσο

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά πως οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και επισήμαναν πως η Ελλάδα έχει βαρύνοντα ρόλο να διαδραματίσει στο ζήτημα της υπεράσπισης και της εμπέδωσης της Δημοκρατίας παγκοσμίως, θέμα για το οποίο ο Τζο Μπάιντεν επιδεικνύει ζωηρό ενδιαφέρον. Επ’ αυτού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αφιερώσει μεγάλο μέρος της αποψινής του ομιλίας στο Κογκρέσο, όπως τονίζουν τα ίδια πρόσωπα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *