Friday , 29 March 2024

Στα πρότυπα του κυπριακού προγράμματος η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών οικιακών συσκευών

Του Γ. Κατσιάνη

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την έναρξη προγράμματος αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών, οικιακών συσκευών υιοθετεί, σε μεγάλο βαθμό, το Σχέδιο Χορηγιών για την Αντικατάσταση Ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Συσκευών που εφαρμόζει ήδη η κυπριακή κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, κάθε νοικοκυριό στην μεγαλόνησο λαμβάνει επιδότηση από 300 ως 600 ευρώ για την αντικατάσταση πέντε ηλεκτρικών συσκευών (ψυγείου, πλυντηρίου και τριών κλιματιστικών μηχανημάτων).

Για παράδειγμα για την αντικατάσταση πλυντηρίου ρούχων χωρητικότητας μέχρι 8,9 κιλών, παρέχεται επιδότηση ως και 300 ευρώ/νοικοκυριό ενώ για ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες μικτής χωρητικότητας μέχρι 449 λίτρων, η αντίστοιχη επιδότηση ανέρχεται στα 400 ευρώ/κατοικία.

Το  πρόγραμμα  απευθύνεται στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δημοσίου βοηθήματος από τις υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, επιδόματος βαριάς αναπηρίας, τυφλούς, χαμηλοσυνταξιούχους και πολύτεκνους ενώ η ισχύς του είναι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου του 2022.

Τα βήματα

Όσον αφορά τη διαδικασία που ακολουθείται, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους στην ιστοσελίδα του Ταμείου ΑΠΕ (https://resecfund.org.cy).

Στη συνέχεια, προχωρούν στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών, εκδίδοντας τιμολόγιο στο όνομα του ενδιαφερόμενου καταναλωτή και ακολούθως, υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση ένταξης στο επιδοτούμενο πρόγραμμα, επισυνάπτοντας το αντίστοιχο τιμολόγιο.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *