Friday , 19 April 2024

Στην τελική ευθεία προς δημοπράτηση η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Λάρισας

Με προϋπολογισμό 49,6 εκατ.ευρώ εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο της κατασκευής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και της επέκτασης του  ΧΥΤΥ Π.Ε. Λάρισας, με απόφαση του Περιφερειάρχη, Κώστα Αγοραστού.

Πρόκειται για το μοναδικό στη χώρα, πλήρως χρηματοδοτούμενο από  πόρους τους ΕΣΠΑ, ανάλογο  δημόσιο έργο, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος κατασκευής δεν μετακυλίεται στον πολίτη. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από πλευράς της περιφερειακής αρχής, διαθέτει τη χαμηλότερη  πανελλαδικά τιμή εισόδου  «gate fee»  37 ευρώ ανά τόνο απορριμμάτων και περιλαμβάνει έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο  αποφέρει στον Φορέα Διαχείρισης ΦΟΣΔΑ ν. Λάρισας  ετήσια έσοδα της τάξης των 500.000 ευρώ. 

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και φορέας λειτουργίας ο ΦΟΣΔΑ ν. Λάρισας.  Είναι το  τρίτο μεγάλο έργο που προωθείται στη Θεσσαλία,  με το οποίο ολοκληρώνεται ο  περιφερειακός σχεδιασμός  στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, μετά την ΜΕΑ Δυτικής Θεσσαλίας η οποία βρίσκεται σε στάδιο υλοποίησης και την ΜΕΑ Π.Ε.  Μαγνησίας η οποία εντάχθηκε στο Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014- 2020 τον προηγούμενο μήνα.

«Στηρίζουμε την κοινωνία, αγαπάμε το περιβάλλον. Με συνεργασίες, οδηγούμαστε σε ενέργειες που μας πάνε  όλους μαζί μπροστά, με πυξίδα τις  αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης,  με σύμμαχο τη φύση και το περιβάλλον, με διαρκή  μέριμνα για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του» δήκλωσε σχετικά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Οφέλη

Η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων και η επέκταση του ΧΥΤΥ αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων (επεξεργασίας και τελικής διάθεσης) στην Π.Ε. Λάρισας, ενώ παράλληλα θα συμβάλλουν ώστε να τηρηθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας απέναντι στην κοινοτική και εθνική νομοθεσία.

Οι στόχοι του έργου αφορούν στη μείωση του προς υγειονομική ταφή ρεύματος απορριμμάτων, και κατ’ επέκταση στην αύξηση της διάρκειας ζωής του ΧΥΤΥ, στην ανάκτηση υλικών που μπορούν επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γενικά στην ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Θεσσαλίας, σύμφωνα με την κείμενη ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *