Saturday , 20 April 2024

Συνεταιριστικό παντοπωλείο Θεσσαλονίκης: Ένα παντοπωλείο με κοινωνικό χαρακτήρα

«Παίρνουμε την τροφή μας στα χέρια μας» είναι το μότο του Συνεταιριστικού Παντοπωλείου Θεσσαλονίκης. Όπως διευκρινίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Γιάννης Καϊσίδης “επιλέγουμε εμείς τους παραγωγούς και τα προϊόντα που καταναλώνουμε με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που έχουμε θέσει, που αφορούν την προστασία του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος”.

Το Συνεταιριστικό Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης “Βίος Coop” «έχει κάποιες διαφορές από τα κοινά παντοπωλεία. “Τα προϊόντα είναι ελληνικά, από μικρούς τοπικούς παραγωγούς. Θέλουμε το προϊόν που έρχεται στο κατάστημα να αποφεύγει τα τροφοχιλιόμετρα μέχρι να φτάσει σε μας. Προστατεύουμε και το περιβάλλον με αυτόν τον τρόπο. Δεν υπάρχουν καθόλου μεσάζοντες στην προμήθεια των προϊόντων μας στα φρέσκα, στα οπωροκηπευτικά και στα τυροκομικά προϊόντα. Στα υπόλοιπα προϊόντα συνεργαζόμαστε με ελληνικές εταιρίες όπου κι εδώ δεν έχουμε μεσάζοντες”.

Εννέα χρόνια δράσης

Ο μη κερδοσκοπικός Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός “Βίος Coop” ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της ΠΡΩΣΚΑΛΟ (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) το 2012. «Έναν χρόνο μετά, το Νοέμβριο του 2013, έχοντας ξεπεράσει τα 300 μέλη, ανοίξαμε το μη-κερδοσκοπικό συνεταιριστικό παντοπωλείο μας, στη λεωφόρο Κων. Καραμανλή 42. Δεν πήραμε δάνεια ή άλλη χρηματοδότηση, παρά μόνο τα 150 ευρώ της κάθε συνεταιριστικής μερίδας. Πλέον διανύουμε περίπου 9 χρόνια δράσης και αριθμούμε πάνω από 500 μέλη. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να δίνουμε στα μέλη μας και μια έκπτωση της τάξης του 5% από το πρώτο ευρώ» αναφέρει ο κ. Καϊσίδης.
Και εξηγεί: «Το παντοπωλείο μας έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Η φιλοσοφία είναι ότι τα κέρδη επιστρέφονται σε αυτούς που τα παράγουν. Αυτοί που τα παράγουν είναι οι εργαζόμενοι με την εργασία που προσφέρουν στο κατάστημα. Τα μέλη που στηρίζουν το συνεταιρισμό κάνοντας τα ψώνια τους από το κατάστημα. Το 2020 -2021 ο Συνεταιρισμός είχαμε κάποιο πλεόνασμα. Αυτό επιστράφηκε στα εργαζόμενα μέλη με τη μορφή του 15ου μισθού. Επίσης προσφέραμε στο κοινωνικό σύνολο – επειδή ήταν εποχή κόβιντ- δώσαμε στα σχολεία αντισηπτικά, μάσκες, γάντια. Στα νοσοκομεία της πόλης είχαμε αγοράσει τάμπλετ έτσι ώστε οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στις μονάδες κόβιτ να μπορούν να επικοινωνούν με τους συγγενείς τους, καθώς δεν επιτρέπονταν οι επισκέψεις στα νοσοκομεία. Και στις μέρες μας κατά διαστήματα ετοιμάζουμε καλάθια αλληλεγγύης και πάντα προσφέρουμε βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες» λέει ο πρόεδρος του Συνεταιριστικού Παντοπωλείου Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *