Thursday , 25 April 2024

Το ανακατασκευασμένο καταδιωκτικό Spitfire MJ755 στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης-Κανονικά η μαθητική παρέλαση στις 27 Οκτωβρίου

Ένα Σπιτφάιρ ΜJ755 (Spitfire) – ιστορικό κι ανακατασκευασμένο μαχητικό αεροσκάφος που δοξάστηκε στις πιο συγκλονιστικές αερομαχίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου – θα πετάξει στον ουρανό της Θεσσαλονίκης, για να μαγέψει το κοινό στην στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Σε όλες τις παρελάσεις, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας είναι υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους θεατές, όπως συμβαίνει για όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις και συνωστισμοί, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση – να φορούν τις μάσκες τους.

Το Spitfire, το πιο διάσημο καταδιωκτικό αεροσκάφος των Συμμάχων, θα συμμετάσχει στη στρατιωτική παρέλαση της ερχόμενης Πέμπτης, 68 χρόνια μετά την πρώτη άφιξή του στην Ελλάδα και το κοινό που θα την παρακολουθήσει θα έχει την ευκαιρία να το απολαύσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για το παλιό αεροσκάφος που ανακατασκευάστηκε στην Αγγλία, με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική του αξία κι επέστρεψε μετά από μήνες αναμονής στην Ελλάδα τον Μάιο του 2020, από το αεροδρόμιο του Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, «όχι για να μείνει (στατικό έκθεμα στο έδαφος), αλλά για να το χαίρεται το κοινό στο αέρα» όπως δήλωσαν οι άνθρωποι του Ιδρύματος που είχε την πρωτοβουλία να το ανακατασκευάσει.

Στο μεταξύ, αλαλούμ επικράτησε νωρίτερα σήμερα σχετικά με το αν στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί ή όχι η μαθητική παρέλαση, λόγω αντιφατικών ανακοινώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του υπουργείου Εσωτερικών.

Τελικά, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι μαθητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε επίσημα το υπουργείο Εσωτερικών, πότε η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποιείται στις 27 Οκτωβρίου θα γίνει κανονικά, ενώ στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν μόνο στρατιωτικά τμήματα.

“Οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά. Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια  60 λεπτών. Λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *