Thursday , 28 March 2024

Υπ. Υγείας: Ολοι οι άνω των 60 θα είναι εμβολιασμένοι εντός Μαΐου- Ερχονται συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα

”Όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών θα είναι εμβολιασμένοι εντός του Μαΐου”, δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. 

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον Real fm, τόνισε ότι δεν έχουμε ακόμη τα εμβόλια που θέλουμε, αλλά φτάνουμε το 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς, με 1.750.000 εμβολιασμούς στο τέλος Μαρτίου, ενώ απέδωσε τα εύσημα στον άψογο, όπως υποστήριξε σχεδιασμό της επιχείρησης «Ελευθερία». 

«Προχωράμε και με τις ευπαθείς ομάδες. Νομίζω ότι είναι εμφανές ότι το Μάρτιο θα έχουμε πολλαπλάσια εμβόλια από ότι είχαμε το Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο και φυσικά τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο ακόμα περισσότερα», σημείωσε. 
«Πιστεύω ότι θα έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο επίπεδο μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς θα εγκριθεί και το εμβόλιο της Johnson & Johnson μονοδοσικό εμβόλιο, μετά η CureVac. Θα έχουμε λοιπόν 5 εμβόλια, κάθε εβδομάδα θα στέλνουν δόσεις αυτές οι πέντε εταιρείες, αυξάνονται οι δυνατότητες», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την πορεία του κορωνοϊού στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, τονίζοντας ότι η νόσος διασπείρεται οριζοντίως και με τέτοιους ρυθμούς, που ακόμη και τα πιο πλούσια και προηγμένα κράτη, με χιλιάδες ΜΕΘ,  δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. 

Aναφερόμενος σε 7 περιστατικά που παραβίασαν την προτεραιότητα στον εμβολιασμό, επεσήμανε ότι βρίσκονται υπό διερεύνηση,  ενώ διευκρίνισε ότι ζήτησε και παραιτήσεις που έγιναν αποδεκτές. «Μιλάμε για 7 περιστατικά υπό διερεύνηση στους 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς. Άρα, λοιπόν, με τη δική τους λογική θα έπρεπε να εμβολιάζουμε 500–1.000 άτομα την ημέρα και όχι 35.000 άτομα την ημέρα και να έχουμε ένα αστυνομοκρατούμενο σύστημα για κάποιους οι οποίοι δεν σέβονται τους συμπολίτες τους», σημείωσε ο κ. Κικίλιας. 

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, αναφέροντας ότι έχουν παρθεί 120 κρεβάτια ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα και έχουν μετατραπεί σε non Covid, ώστε να μετατραπούν κλινικές του ΕΣΥ σε Covid. Επίσης, υπογράμμισε ότι προχωρά σε συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα και με θεραπευτήρια, κάτι που θα ανακοινώσει ο ίδιος τις επόμενες ημέρες. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *