Thursday , 25 April 2024

Χαμένα στην ιταλική μετάφραση αποδείχθηκαν τα “self tests” που δόθηκαν στα φαρμακεία

Σοφία Ξανθοπούλου

Τουλάχιστον 60.000 τεστ αυτοδιάγνωσης περιλαμβάνει η πρώτη παρτίδα που βρίσκεται από σήμερα στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε περίπου 75 για κάθε φαρμακείο, όπως αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Πάντως, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν για τη συσκευασία των τεστ, καθώς σε αυτή περιλαμβάνονται 25 τεμάχια. Μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης Fm100 και στον δημοσιογράφο Βασίλη Κοντογουλίδη ο αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωάννης Δαγρές τόνισε πως “οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί θα πρέπει τώρα να φτιάξουν τα τεστ σε ατομικές συσκευασίες, μαζί με όλα τα «ανταλλακτικά» για να μπορέσουν να τα διαθέσουν σε κάθε ασφαλισμένο. Τα υλικά για τη διενέργεια του self test είναι χωρισμένα ανά είδος, σε ξεχωριστές συσκευασίες και μάλιστα η όλη διαδικασία είναι χρονοβόρα καθώς για κάθε ατομική συσκευασία χρειάζονται τουλάχιστον 4 λεπτά”.

Την ίδια ώρα, ο Χρήστος Ξανθόπουλος, φαρμακοποιός και μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης που διακινεί τα τεστ μιλώντας στο thesseconomy τόνισε ότι “αυτά που μας έστειλαν είναι rapid test και το επίχρισμα, το δείγμα δηλαδή είναι δύσκολο να το πάρεις μόνος σου καθώς πρέπει να πάει βαθιά στη ρινική κοιλότητα. Επίσης, το γεγονός ότι οι συσκευασίες δεν είναι ατομικές δημιουργούν αντικειμενικές δυσκολίες. Η ατομική συσκευασία θα έπρεπε να γίνει από την εταιρία εισαγωγής με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα και όχι στο χώρο του φαρμακείου από τον φαρμακοποιό. Έχουν βάλει τους φαρμακοποιούς να κάνουν μια δουλειά που όφειλε να γίνει σε εργοστασιακό χώρο. Επιπλέον, από το φύλλο οδηγιών του self test που παραλάβαμε στα Ιταλικά λέει “questo prodotto e destinato all uso professionale negli ambienti di laboratorio” που στα ελληνικά σημαίνει “αυτό το προϊόν προορίζεται για επαγγελματική χρήση σε εργαστηριακά περιβάλλοντα”! Θα μας τρελάνουν. Άλλάξαν την μετάφραση από τεστ που προορίζεται για χρήση με την επίβλεψη επαγγελματία και σε χώρο υγείας σε τεστ για αυτοδιάγνωση. Πάλι καλά που δεν μας έστειλαν τεστ εγκυμοσύνης!¨.

Σύμφωνα και με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο “απαιτείται να ακολουθηθεί από μέρους των φαρμακοποιών μια συγκεκριμένη διαδικασία, σε χώρο απολυμασμένο, με χρήση μάσκας κ.λπ. αφιερώνοντας κάποιες επιπλέον ώρες εργασίας.”

“Τα φαρμακεία είναι έτοιμα για τη διάθεση των self tests. Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές στους πολίτες είναι ότι βάσει της νομοθεσίας θα διατίθενται από τα φαρμακεία δωρεάν, αλλά δεν θα διενεργούνται στα φαρμακεία. Κάθε πολίτης θα κάνει το τεστ στο σπίτι του. Φυσικά μέσα στη συσκευασία κάθε τεστ θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες χρήσης”, σημειώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα άρχισε η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία των self tests ανίχνευσης αντιγόνου Covid-19, αποκλειστικά σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς. Η χορήγηση γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και μαζί με το κιτ του self test ο δικαιούχος παραλαμβάνει από τον φαρμακοποιό και τις γραπτές οδηγίες για τη σωστή λήψη του δείγματος.Επισ ημαίνεται ότι το self test πραγματοποιείται από 24 έως 48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και το αποτέλεσμά του (θετικό ή αρνητικό) θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, η λειτουργία της οποίας άρχισε χθες. Ωστόσο, η φόρμα δήλωσης του αποτελέσματος θα τεθεί σε λειτουργία από την Κυριακή (11/04), 24 ώρες πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος χρειάζεται να γίνει επαναληπτικό τεστ αντιγόνου από επαγγελματία υγείας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *