Thursday , 28 March 2024

Χριστουγεννιάτικο “χαράτσι” της ΑΑΔΕ στους ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης

Του Γ. Κατσιάνη

Στο “μικροσκόπιο” της ΑΑΔΕ βρίσκονται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ο λόγος είναι η εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης βραχυχρόνιας διαμονής, η οποία προβλέπει την επιβολή διοικητικού προστίμου, ύψους 100 ευρώ ανά περίπτωση!

Ειδικότερα, η ρύθμιση (ΠΟΛ.1170/2018) της ΑΑΔΕ ορίζει ότι “οι «Δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής» υποβάλλονται μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο»”.

Ωστόσο, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν γνωρίζουν το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την υποβολή της σχετικής δήλωσης, με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά στην περίπτωση όπου μισθώνουν πολλά ακίνητα.

“Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν λάβει ήδη ειδοποιητήρια από την ΑΑΔΕ για την πληρωμή των αντίστοιχων προστίμων”, δήλωσε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας υπάρχουν σήμερα περίπου 137.000 ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, εκ των οποίων οι 2.000 είναι στη Θεσσαλονίκη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *