1ο Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ: Σε Ενέργεια, Μεταφορές, Real Estate, Αγροτοδιατροφή και Τουρισμό...

1ο Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ: Σε Ενέργεια, Μεταφορές, Real Estate, Αγροτοδιατροφή και Τουρισμό οι ευκαιρίες συνεργασιών

845
SHARE

Ισχυρό μήνυμα ελληνοσερβικής φιλίας και αμοιβαίας θέλησης για ανάπτυξη της οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών εξέπεμψε σήμερα η Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιήθηκε το 1ο Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Από το βήμα του συνεδρίου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας αλλά και των υπολοίπων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και πρόσθεσε ότι “είμαστε υπέρ της αναγέννησης των Βαλκανίων σε μία περιοχή ασφάλειας και σταθερότητας. Θέλουμε να επιλύσουμε όλες τις διαφορές που παραμένουν. Γι’ αυτό εργαζόμαστε και έχουμε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, ενώ επιδιώκουμε επίλυση κάθε εκκρεμούς θέματος με την πΓΔΜ και όχι μόνο του ονοματολογικού”. Στη Σερβία, όπως σημείωσε ο κ.Κατρούγκαλος, δραστηριοποιούνται 200 ελληνικές επιχειρήσεις, απασχολώντας περισσότερους από 250.000 εργαζομένους, με το 8,5% των άμεσων ξένων επενδύσεων να καλύπτονται στη Σερβία, από Έλληνες. Υπογράμμισε, δε, ότι το διμερές εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, που διαμορφώνεται κάτω του 1/4 του δισ. ευρώ για το 2017 δεν “αντανακλά τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί”.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτιόρλας, σημείωσε επίσης ότι η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας είναι πολύ σημαντική και πρόσθεσε: “Θεωρούμε ότι η ανάπτυξη όλων των δικτύων – μεταφορών, ενέργειας- μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη και των δύο χωρών, όπως επίσης σημαντικές είναι οι κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες”. Αναφερόμενος στην κυβερνητική επιδίωξη για επίλυση των διαφορών με την πΓΔΜ, ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η Ελλάδα προσβλέπει στην υποστήριξη της Σερβίας στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο, όπως είπε, εάν επιλυθεί, οι προοπτικές ανάπτυξης θα είναι πολύ μεγάλες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, υπογράμμισε τη σημασία να γίνουν συνεργασίες στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η  ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η αποσαφήνιση των ενεργειακών δικτύων διαμορφώνουν ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, ελκυστικό για επενδύσεις, είπε ο κ. Φάμελλος και πρόσθεσε: “Έχουμε έτοιμα σχέδια για έργα περιβαλλοντικά σε δύο άξονες, ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ έκαστος. Πρόκειται για έργα ύψους 916 εκατ. ευρώ για την επεξεργασία υγρών αποβλήτων και για 20 έργα, ύψους 20 εκατ. ευρώ έκαστο, σε στερεά απόβλητα ενώ προωθούνται καινοτομικές δράσεις για την ανακύκλωση scrap, ασφαλτοσκυροδέματος, pet”.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε το περιθώριο συνεργασιών με τη Σερβία, σε επίπεδο επιστημονικό αλλά και επιχειρηματικό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “θα σφραγιστεί σε Συμφωνία Συνεργασίας, η οποία θα υπογραφεί σε επιχειρηματική αποστολή στο Βελιγράδι, εντός του επόμενου τριμήνου”.

Την ελληνο-σερβική επιχειρηματική προσέγγιση και στενή συνεργασία, επιδιώκει και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Σερβίας, που έχει 62 μέλη τα οποία εκπροσωπούν το 50% των ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας. Η συνεργασία αυτή, όπως είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ.Goran Dragulic, μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς, από τις μεταφορές, την Πληροφορική, το εμπόριο αλλά και τον τουρισμό, ενώ μπορεί να επεκταθεί και πέραν των δύο χωρών.

Παρά την αποχώρηση των συστημικών ελληνικών τραπεζών από τη Σερβία η ελληνική επιχειρηματική παρουσία στη χώρα παραμένει σημαντική και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ελληνο-Σερβικού Επιμελητηρίου, Συμεών Τσομώκος. Το διμερές εμπόριο, όπως σημείωσε, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα – μόλις στα 420 εκατ. ευρώ το 2017- και εύκολα μπορεί να αυξηθεί στο 1 δισ.ευρώ στα επόμενα 2-3 χρόνια. Τόνισε επίσης την ανάγκη για ανάπτυξη συνεργασιών μέσω joint ventures, στη μεταποίηση, τον τουρισμό, το real estate και την αγροτοδιατροφή.

Ο τομέας της Ενέργειας και ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προσφέρεται για συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας , σύμφωνα και με τον εμπορικό ακόλουθο της Ελλάδας στο Βελιγράδι,  Λάμπης Κουναλάκη, καθώς η Σερβία στηρίζεται ακόμη σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θέλει να στραφεί στην Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει δυναμική ανάπτυξη. Κατά τον ίδιο,  Ελλάδα και Σερβία,  έχουν επίσης πολλά περιθώρια συνεργασιών στην αγροτοδιατροφή, με στόχο αγορές τρίτων χωρών και εξαγωγές σε χώρες με τις οποίες η Σερβία έχει ειδικό φορολογικό καθεστώς(π.χ. με Ρωσία).

Το Ελληνο-Σερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Enterprise Greece, την Ελληνική Πρεσβεία στο Βελιγράδι, το Ελληνο-Σερβικό Επιμελητήριο, ενώ υποστηρικτές των διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Φόρουμ ήταν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Enterprise Europe Network, το Ινστιτούτο Mikhailo Pupin, ο Σύνδεσμος Γυναικών Επιχειρηματιών της Σερβίας και το Real Estate  cluster NEKRETNINE.

Στο πλαίσιο του Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν επίσης πάνω από 300 διμερείς επιχειρηματικές συναντήσεις (Β2Β), μεταξύ επιχειρηματιών και στελεχών από 100 ελληνικές και 70 σερβικές επιχειρήσεις των ακόλουθων οικονομικών κλάδων: Ενέργειας, Τουρισμού και Ακινήτων,  Γεωργίας και Τροφίμων, Φαρμάκων και Υλικών-Υπηρεσιών Υγείας, Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών,  Κατασκευών και δομικών υλικών, Βιομηχανίας, Μεταφορών, Συμβουλευτικής, κ.α.

LEAVE A REPLY