11η ZOOTECHNIΑ: Η μεγαλύτερη διοργάνωση όλων των εποχών-Σημαντικά ωστόσο τα προβλήματα της...

11η ZOOTECHNIΑ: Η μεγαλύτερη διοργάνωση όλων των εποχών-Σημαντικά ωστόσο τα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας

464
SHARE

Με τη μεγαλύτερη Zootechnia όλων των εποχών εγκαινιάζεται το εκθεσιακό πρόγραμμα της ΔΕΘ-Helexpo για το 2019. Το περιβάλλον πάντως για τον Έλληνα κτηνοτρόφο, όπως τόνισαν φορείς του ευρύτερου κλάδου στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της Έκθεσης είναι δύσκολο, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να μην δείχνει τη δέουσα μέριμνα για την στήριξή του μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Η Έκθεση

Η 11η Zootechnia, που ξεκινά μεθαύριο (Πέμπτη 31η Ιανουαρίου) και θα διαρκέσει έως τις 3 Φεβρουαρίου, καταγράφει νέο ρεκόρ συμμετοχών σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση της στο παρελθόν, καθώς οι εκθέτες της ανέρχονται σε 988, έναντι 939 το 2017, ενώ ο εκθεσιακός χώρος που καταλαμβάνει, στεγασμένος και υπαίθριος, είναι επιφάνειας 16.663 τ.μ. έναντι 14.350 τ.μ. το 2017.

Έντονος είναι και ο διεθνής χαρακτήρας της Zootechnia, καθώς οι ξένοι άμεσοι εκθέτες έρχονται από 14 χώρες και ειδικότερα από Αγγλία, Αίγυπτο, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρο, Λετονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία. Συνολικά, οι ξένοι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) εκπροσωπούν 41 χώρες, έναντι 37 το 2017, ενώ οι Έλληνες προέρχονται από όλη την επικράτεια.

Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των ξένων προσκεκλημένων επισκεπτών, που ανέρχονται σε 380. Από αυτούς οι 354 θα έρθουν ως ομαδικές συμμετοχές από Βουλγαρία, Αλβανία και ΠΓΔΜ και οι υπόλοιποι από Αλβανία, Αλγερία, Κύπρο, Αίγυπτο, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τυνησία.

Η Zootechnia είναι η μοναδική εξειδικευμένη έκθεση στον τομέα των παραγωγικών ζώων στην Eλλάδα και στα Bαλκάνια, όπου θα δώσουν το «παρών» όλες οι μεγάλες εγχώριες επιχειρήσεις της κτηνοτροφίας-πτηνοτροφίας, οι οποίες και θα παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους δύο κλάδους, από σημαντικά είδη παραγωγικών ζώων μέχρι μηχανήματα, υπηρεσίες, αλλά και έρευνες.

Μεταξύ άλλων συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οργανισμοί Ελέγχου και Πιστοποίησης Προϊόντων, ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κα.

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας Digital Greece, του θεματικού πάρκου νεοφυούς επιχειρηματικότητας που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 83η ΔΕΘ, η ΔΕΘ-Helexpo, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και οι Industry Disruptors Game Changers παρουσιάζουν το Digital Greece: Zootechnia edition. Καινοτόμες startups που απασχολούνται στους τομείς προσέγγισης και διαχείρισης της ζωικής παραγωγής, εκτροφής, διατροφής ζώων, συντήρησης του ζωικού εξοπλισμού κλπ., θα παρουσιάσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Περίπτερο 16 stand 29.

Για τέταρτη φορά βρίσκεται, επίσης, στην Zootechnia το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ με πραγματικές συνθήκες στάβλου, όπως ανέφερε ο καθηγητής της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Γιώργος Αρσένος. Φέτος θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της έκθεσης ένας βιοκλιματικός στάβλος, που αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΕΚΑΓΕΜ-ΣΕΑΜ

Χαρακτηριστική των προβλημάτων της ελληνικής κτηνοτροφίας ήταν η επισήμανση της προέδρου της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, Δήμητρας Εμμανουηλίδου, που τόνισε ότι οι επιχειρήσεις του ΕΚΑΓΕΜ, που απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους και επιτυγχάνουν να κάνουν και εξαγωγές σε Βαλκανικές χώρες, απευθύνονται σε έναν κλάδο, τον κτηνοτροφικό και γεωργικό, που σε λίγο, αν δεν στηριχθεί αποτελεσματικά από την Πολιτεία «το μόνο που θα εξάγει, θα είναι βούτυρο στο ψωμί των ξένων».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, Σάββας Μπαλουκτσής, χαρακτήρισε μονόδρομο τον εκσυχρονισμό των μηχανημάτων και μονάδων παραγωγής και επέκρινε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις των Σχεδίων Βελτίωσης.

LEAVE A REPLY