125 ευρώ χάνει ετησίως ο κάθε Έλληνας από την πώληση «μαϊμού» προϊόντων

125 ευρώ χάνει ετησίως ο κάθε Έλληνας από την πώληση «μαϊμού» προϊόντων

1001
SHARE

Σε 1,4 δισ. ευρώ ανέρχονται ετησίως οι απώλειες για την ελληνική οικονομία, λόγω της παράνομης πώλησης παραποιημένων («μαϊμού») προϊόντων στην αγορά.

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), σύμφωνα με την οποία το κόστος για κάθε Έλληνα ανέρχεται στα 125 ευρώ.

Οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται στον κλάδο των φαρμάκων (490 εκατ. ευρώ) και ακολουθούν τα είδη ένδυσης (394 εκατ. ευρώ), τα καλλυντικά (195 εκατ. ευρώ), τα «έξυπνα» τηλέφωνα (90 εκατ. ευρώ) και τα αλκοολούχα ποτά (50 εκατ. ευρώ).

Το γεγονός ότι οι νόμιμοι κατασκευαστές παράγουν λιγότερα από όσα θα παρήγαγαν αν δεν υπήρχαν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης, συνεπάγεται την απώλεια 15.356 άμεσων θέσεων εργασίας στη χώρα μας και 434.000 θέσεων απασχόλησης στην ΕΕ, συνολικά.

«Σκοπός των ερευνών είναι να διασφαλίσουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πολίτες δεν θα έχουν την παραμικρή αμφιβολία για την αξία της διανοητικής ιδιοκτησίας και τις ζημίες που προκαλούνται από την παραβίασή της», τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, Αντόνιο Καμπίνος.

LEAVE A REPLY