Σε κλοιό κατασχέσεων όσοι χρωστούν στην Εφορία

Σε κλοιό κατασχέσεων όσοι χρωστούν στην Εφορία

1523
SHARE

Σε κλοιό κατασχέσεων θα βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι και το 2018, ενώ θα ενταθούν οι έλεγχοι και οι… τηλεφωνικές κλήσεις προς όσους έχουν χρέη προς την Εφορία προκειμένου να… συμμορφωθούν και να πληρώσουν.

Αυτό προκύπτει από το σχέδιο δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με τον στόχο των εισπράξεων να ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και στο 24% των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών. Επίσης, έξι στους δέκα φορολογούμενους (59%) απειλούνται με επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης όπως κατασχέσεις και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων.

Ακόμη, στο σχέδιο της ΑΑΔΕ προβλέπονται:
-η διενέργεια τουλάχιστον 450 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, με εισπραξιμότητα άνω του 40%,
– η διενέργεια τουλάχιστον 550 ελέγχων από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, με εισπραξιμότητα τουλάχιστον 20%.
– η διενέργεια τουλάχιστον 1.250 ελέγχων από τις εφορίες Ανωνύμων Εταιρειών ΦΑΕ με βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ και 1.100 ελέγχους επιστροφών φόρων με εισπραξιμότητα άνω του 15%.
– η διενέργεια τουλάχιστον 15.500 ελέγχων από τις ΔΟΥ με βεβαίωση φόρων τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ (!) αλλά και 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων ενώ τα τελωνεία προβλέπεται να διενεργήσουν επιπλέον 100.000 ελέγχους.
– η διενέργεια πλήρων και μερικών ελέγχων επί «φρέσκων» υποθέσεων, σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί του συνόλου των πλήρων και μερικών ελέγχων.
– η διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ελέγχων για τη διαπίστωση της ορθής εκπλήρωσης των μη ετήσιων υποχρεώσεων των φορολογιών κεφαλαίου.
– η διενέργεια τουλάχιστον 70.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων από τις Δ.Ο.Υ.
– η διενέργεια τουλάχιστον 500 μερικών επιτόπιων ελέγχων για διασφάλιση της είσπραξης του φόρου διαμονής.

Ακόμη η ΑΑΔΕ προαναγγέλλει εισήγηση για την απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για διάρρηξη τραπεζικών θυρίδων από κατάσχεση, μέχρι 31/12/2018,, ενώ αναφέρεται και στην υλοποίηση -το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου- ηλεκτρονικής εφαρμογής για την παρακολούθηση των μισθώσεων ακινήτων που διενεργούνται από πλατφόρμες τύπου Airbnb. Έως το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να δημιουργηθεί και η εφαρμογή υποβολής δήλωσης απόδοσης φόρου διαμονής από ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων οι οποίοι επίσης θα βρεθούν στο στόχαστρο του ελεγκτικού μηχανισμού.

LEAVE A REPLY