Επικουρικές: Σταματούν οι παράνομες κρατήσεις από τον Μάιο

Επικουρικές: Σταματούν οι παράνομες κρατήσεις από τον Μάιο

1698
SHARE

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων σταματά, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράνομη παρακράτηση που γίνεται στις συντάξεις αππό τον Ιούνιο του 2016. Έτσι, οι συνταξιούχοι θα δουν μικρές αυξήσεις από 10 έως 50 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις του επόμενου μήνα, οι οποίες θα καταβληθούν στις 3 Μαϊου. Η παράνομη παρακράτηση που γινόταν μέχρι σήμερα αφορά το 18% των συνταξιούχων, δηλαδή περίπου 220.000 άτομα.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει γνωστό εάν και πότε θα επιστραφούν τα αναδρομικά που προκύπτουν από τον λανθασμένο τρόπο υπολογισμό των κρατήσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 επιβλήθηκε κλιμακωτή ποσοστιαία μείωση των επικουρικών συντάξεων, από 3% – 10% που ονομάστηκε εισφορά υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μικτής σύνταξης. Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν περικοπή. Όμως, με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.  4387/16) όλες οι επικουρικές επανυπολογίστηκαν τον Ιούνιο του 2016 και έγιναν μειώσεις σε όσες το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ. Το πρόβλημα προέκυψε διότι σε αυτούς, οι κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ έγιναν στο παλιό άθροισμα συντάξεων, το οποίο ήταν πλέον εικονικό!

LEAVE A REPLY