Τι απαντά η ΕΞΘ στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της ο Γ....

Τι απαντά η ΕΞΘ στην επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της ο Γ. Ρέτσος

861
SHARE

Απάντηση στην επίθεση την οποία εξαπέλυσε σήμερα εναντίον της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης (ΕΞΘ) ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος δίνει η ΕΞΘ. Αιτία για την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των επιχειρηματιών του τουριστικού και ξενοδοχειακού κλάδου ήταν η πρόσφατη κίνηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να παραδώσει τα μητρώα των ξενοδοχείων – μελών της στο Υπουργείο Εργασίας χωρίς διαβούλευση και χωρίς ανταλλάγματα για τις επιχειρήσεις, καθώς η παράδοση των στοιχείων σήμανε αυτομάτως και την εφαρμογή της επέκτασης της συλλογικής σύμβασης σε όλο τον κλάδο.

Προ ημερών η ΕΞΘ κατήγγειλε τη στάση της ΠΟΞ και σήμερα ο κ. Ρέτσος μέσω του λογαριασμού του στο Linkedin, έκανε λόγο για «όψιμους, ανίδεους συνδικαλιστές» αποδοκιμάζοντας ευθέως την στάση του συνδικαλιστικού οργάνου των ξενοδόχων της Θεσσαλονίκης σχετικά με την επεκτασιμότητα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας στον κλάδο των ξενοδοχείων, που τέθηκε σε ισχύ από τις αρχές Οκτωβρίου.

Απαντώντας στη σημερινή δημόσια ανάρτησή του κ. Ρέτσου η ΕΞΘ ξεκαθαρίζει τα εξής: «Η Ένωσή μας ούτε τώρα ούτε ποτέ άλλοτε δεν αντιτάχθηκε στην σύναψη Εθνικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η ξεκάθαρη και ομόφωνη απόφαση του σώματος της έκτακτης Γενικής Συνέλευσής μας ήταν η δημόσια καταγγελία της ΠΟΞ διότι αφού αποφάσισε να υποβάλλει στο Υπουργείο Εργασίας τα μητρώα των Ενώσεών-Μελών της – ενώ μπορούσε να χρησιμοποιήσει στη διαπραγμάτευση τη δυνατότητα να μην το πράξει σύμφωνα με τη δυνατότητα που της δίνει η με ΑΠ 32921/2175/13.6.2018 σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας – δεν φρόντισε να ζητήσει προηγουμένως και πριν προβεί στην υποβολή των μητρώων, αντισταθμιστικά οφέλη (μειώσεις εισφορών, μειώσεις φόρων κτλ), από την Πολιτεία, προκειμένου πολλοί συνάδελφοι να μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο μισθοδοτικό κόστος που επέφερε η υποχρεωτικότητα της ΕΚΣΣΕ. Οι ίδιοι δε αυτοί συνάδελφοι ζήτησαν απεγνωσμένα την αρωγή μας και όχι την καθοδήγησή μας – διότι η βασικότερη έννοια του υγιούς συνδικαλισμού είναι η αρωγή και όχι η καθοδήγηση -, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο νέο πρόσθετο μισθολογικό κόστος και παράλληλα στις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που τους έχουν επιβληθεί από την Πολιτεία».

Τέλος, απαντώντας στους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο κ. Ρέτσος σε βάρος της η διοίκηση της ΕΞΘ επισημαίνει πως «το ήθος μας δε θα μας επέτρεπε ποτέ να χαρακτηρίσουμε αυτούς με τους οποίους διαφωνούμε. Απαντήσεις δίνουμε μόνο με επιχειρήματα…».

LEAVE A REPLY