ΕΒΖ: Κατάληψη των γραφείων από τους τευτλοπαραγωγούς-“Τοπίο στην ομίχλη” η επιβίωση της...

ΕΒΖ: Κατάληψη των γραφείων από τους τευτλοπαραγωγούς-“Τοπίο στην ομίχλη” η επιβίωση της εταιρείας

416
SHARE

Σε κατάληψη των γραφείων διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ), στη Θεσσαλονίκη, προχώρησαν από το απόγευμα οι τευτλοπαραγωγοί, στους οποίους εταιρεία οφείλει αμοιβές της τάξης των 2,5 εκατ.ευρώ, για τη σοδειά του 2018 και δηλώνουν αποφασισμένοι να διανυκτερεύσουν και να παραμείνουν στον χώρο μέχρι να λάβουν απαντήσεις για την πληρωμή τους.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας είπε:”Θα κατασκηνώσουμε εδώ στην έδρα της εταιρείας μέχρι να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι με την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας, την τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και φυσικά το πότε θα πληρωθούμε. Έχουμε να λαμβάνουμε 1,7 εκατ. ευρώ για τη φετινή σοδειά που παραδώσαμε και άλλα 800.000 ευρώ από παλαιές οφειλές”. (σ.σ: Τα 800.000 ευρώ αφορούν το 2017 και αποτελούν οφειλές προς παραγωγούς του Έβρου).

Ανά βάρδιες, οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας, από Ημαθία, Θεσσαλία, Σέρρες και Ορεστιάδα, δηλώνουν πως θα παραμείνουν στα γραφεία διοίκησης της ΕΒΖ “για όσο χρειαστεί”.

Άλλα περίπου 2 εκατ.ευρώ οφείλει επίσης η εταιρεία στους εργαζομένους της, που αντιστοιχούν σε μισθούς τεσσάρων μηνών. Σε εξέλιξη βρίσκονται, στο μεταξύ, οι διαδικασίες για τη μετάταξη μέρος των εργαζομένων στης ΕΒΖ στο δημόσιο τομέα και την ένταξη άλλων σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές προαναγγελίες περί εξεύρεσης επενδυτών και τα πρόσφατα νέα σενάρια περί επανενεργοποίησης ενδιαφέροντος εξαγοράς της ΕΒΖ από ξένο fund, στην πράξη δεν έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο, πόσο μάλλον ρεαλιστικό και η εταιρεία οδεύει προς το άρθρο 106β (θα κατατεθεί προσεχώς σχετικό σχέδιο εξυγίανσης στο πλαίσιο του πτωχευτικού κώδικα), με προοπτική εάν δεν βρεθεί τελικά επενδυτής, το ρόλο του “επενδυτή” – όπως αναφέρουν “διαρροές” από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης – να διαδραματίσει η πιστώτρια τράπεζα Πειραιώς…

LEAVE A REPLY