24ωρη Πανελλαδική Απεργία: “ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας, ανεργίας και υπερφορολόγησης”-“Ντεμπούτο” της “Κοινωνικής...

24ωρη Πανελλαδική Απεργία: “ΟΧΙ στις πολιτικές λιτότητας, ανεργίας και υπερφορολόγησης”-“Ντεμπούτο” της “Κοινωνικής Συμμαχίας”

398
SHARE

Με συγκέντρωση στις 11 π.μ. σήμερα έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης συμμετέχουν οι φορείς-μέλη της «Κοινωνικής Συμμαχίας» στη Θεσσαλονίκη στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και πραγματοποιούν το “ντεμπούτο” της κοινής δράσης τους “ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, ανεργίας και υπερφορολόγησης”.

Οι εκπρόσωποι των φορέων θα επιδιώξουν να επιδώσουν ψήφισμα τόσο στην υφυπουργό Εσωτερικών Μαρία Κόλια – Τσαρουχά, όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην «Κοινωνική Συμμαχία» της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν 10 φορείς, μεταξύ των οποίων ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), το Εργατικό Κέντρο, η ΕΔΟΘ, το ΤΕΕ, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων και αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, αξιοπρεπείς συντάξεις, περιορισμός της φορολόγησης, προστασία της δημόσιας υγείας, πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης κ.α.

Σε συνέντευξη τύπου εν όψει της απεργίας ο πρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης τόνισε ότι το εμπόριο συνεχίζει να περνάει δύσκολες ώρες και ότι την περίοδο της κρίσης έχουν μπει 300.000 λουκέτα, ενώ μήνυμα ενότητας όλων των φορέων και της κοινωνίας απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και την εκπόνηση ενός σοβαρού αναπτυξιακού σχεδίου και όχι «μια έκθεση ιδεών» ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ-Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας.

Χαρακτηριστική ήταν και η επισήμανση του προέδρου της Ανώτατης Γενικής Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων, Νίκου Τζήκα, που τόνισε ότι λόγω των περικοπών των συντάξεων και των δώρων τα χρόνια της κρίσης υπάρχει αύξηση των θανάτων…

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας βιοτεχνικών σωματείων Θεσσαλονίκης, Θανάσης Νικολόπουλος, υπογράμμισε την ανάγκη επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα με εθνικό σχέδιο και όχι άλλα μέτρα και ο επικεφαλής της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής, χαρακτήρισε “ιστορική απόφαση την ένωση δυνάμεων από τους φορείς” και τόνισε ότι η σημερινή δράση είναι μόνο η αρχή”.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης, ανέφερε ότι τα μνημόνια μπορεί να τελειώνουν, αλλά οι δεσμεύσεις της χώρας θα μείνουν για πολλά χρόνια και  ότι “πολλοί αγοράζουν κατά προτεραιότητα τα φάρμακά τους, ενώ αδυνατώντας να τα πληρώσουν όλα, κάνουν εκπτώσεις στην υγεία τους, αφού δεν ακολουθούν κανονικά την αγωγή που τους δίνει ο γιατρός”.

Ο γενικός γραμματέας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τζορμπατζίδης, χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία την κοινωνική συμμαχία απέναντι στα κοινά ζητήματα και κάλεσε με τη σειρά του τον κόσμο να συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Συμμετοχή στην απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν ανακοινώσει μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, η ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία), ενώ στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας στα αεροδρόμια της χώρας.. Στην απεργία συμμετέχουν επίσης από τις 6 π.μ. σήμερα το πρωί μέχρι τις 6 μ.μ. αύριο (Πέμπτη) τα ξημερώματα, οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε εφημερίδες, περιοδικά, δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γραφεία Τύπου (και των ΟΤΑ), διαδικτυακά Μέσα και σε κάθε άλλο χώρο εργασίας.

Ο δημοσιογραφικός κλάδος, συντασσόμενος με όλους τους εργαζόμενους, απεργεί και διεκδικεί:

-Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα

-Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις

-Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας

-Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

-Στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, ως αυτόνομου και αυτοδιοίκητου Ταμείου που καλύπτει το σύνολο των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου σε όλη τη χώρα. Να σταματήσουν οι εμφανείς και αφανείς προσπάθειες των θεσμών, της Eurostat και των εργοδοτών για την υπονόμευση της αυτοτέλειας του ΕΔΟΕΑΠ. Η Κυβέρνηση να πάψει να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο στο θέμα του ΕΔΟΕΑΠ.

ΟΑΣΘ

Με απόφαση του Σωματείου Εργαζομένων στον Ο.Α.Σ.Θ. (Σ.Ε. Ο.Α.Σ.Θ.) οι εργαζόμενοι του Ο.Α.Σ.Θ., θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. με στάση εργασίας ως εξής:

Κίνηση: Πρωί: Έναρξη βάρδιας έως 07.30 πμ – Απόγευμα: Από 21.00 ως λήξη βάρδιας

Συντήρηση: 12.00’ ως 14.00’

Υπάλληλοι Γραφείων: 12.00’ ως 14.00’

LEAVE A REPLY