27η AGROTICA: Ρεκόρ εκθετών και εξωστρέφειας – 1.950 εκθέτες από 45 χώρες...

27η AGROTICA: Ρεκόρ εκθετών και εξωστρέφειας – 1.950 εκθέτες από 45 χώρες – Εμπορικοί επισκέπτες από 20 χώρες

740
SHARE

Ξεπερνά τα όρια της ΝΑ Ευρώπης η 27η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων AGROTICA, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με τους περισσότερους εκθέτες στην ιστορία της – συνολικά 1950 από 45 χώρες και επισκέπτες μέχρι και από το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν.

Όπως τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε., Κυριάκος Ποζρικίδης, η Agrotica ανήκει “στο Champion League της Ευρώπης στις  αγροτικές εκθέσεις”, κατέχοντας την τέταρτη θέση και διεκδικώντας την τρίτη.

Όσον αφορά, δε, τις επικείμενες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της Agrotica, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo A.E., Τάσος Τζήκας, επεσήμανε ότι η Agrotica είναι η γιορτή των αγροτών και κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να σεβαστεί και να αγκαλιάσει την Έκθεση, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αναλυτικότερα, οι φετινές συμμετοχές είναι αυξημένες κατά 30% (1.950 έναντι 1.503 το 2016 και 1.349 το 2014), οι εκθεσιακοί χώροι είναι αυξημένοι κατά 15%  και αναμένονται περί τους 500 προσκεκλημένους εμπορικούς επισκέπτες από 20 χώρες της Βαλκανικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής και χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Στην 27η Agrotica αποτυπώνονται η καινοτομία και το μέλλον της αγροτικής παραγωγής, καθώς και η προσπάθεια της γεωργίας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και της περιφέρειας της χώρας μας. Μάλιστα, καταγράφεται καθολική παρουσία επιχειρήσεων από όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και τεχνολογίας, από όλη τη χώρα, ενώ συμμετέχουν οι μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας και πώλησης εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, με παρουσία όλων των οίκων που αντιπροσωπεύουν γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ). Επίσης συμμετέχει πλειάδα συνδέσμων, οργανισμών και φορέων, μεταξύ των οποίων, εκτός από το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Ένωση Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ) και ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), που είναι και υποστηρικτές της έκθεσης.

Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής Agrotica περιλαμβάνεται και το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα “Καινοτόμες Καινοτόμες προσεγγίσεις παραγωγής και ανάπτυξης στην ελληνική γεωργία”, το οποίο διοργανώνουν από κοινού η ΔΕΘ-Helexpo και η Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, ενώ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιο-Οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (iBO) του ΕΚΕΤΑ η ΔΕΘ-Helexpo διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Από την συμβατική στην “έξυπνη” γεωργία, με τη χρήση τεχνολογιών ρομποτικής”. Μεταξύ άλλων θα πραγματοποιηθούν, επίσης, Test Drive αγροτικού επαγγελματικού αυτοκινήτου σε ειδικά διαμορφωμένη διαδρομή.

Χαρακτηριστικό της δυναμικής της έκθεσης είναι και το αίτημα που υπέβαλαν οι εκπρόσωποι των κλάδων των γεωργικών μηχανημάτων, συγκεκριμένα η πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων(ΕΚΑΓΕΜ) Δήμητρα Εμμανουηλίδου, και ο πρόεδρος Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων(ΣΕΑΜ), Σάββας Μπαλουκτσής, για επέκταση της διάρκειας  Έκθεσης κατά μία ημέρα.

Περαιτέρω, οι δυο φορείς τόνισαν την ανάγκη για ανανέωση του ελληνικού στόου γεωργικλων μηχανημάτων. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο κ.Μπαλουκτσής, στην χώρα μας υπάρχουν περί τα 150.000 – 160.000 τρακτέρ, μέσης ηλικίας άνω των 25 ετών, και μόνο το 25% του ελληνικού στόλου είναι ηλικίας έως 15 ετών. «Με τη χρήση νέων ελκυστήρων και μηχανημάτων η χρήση φυτοφαρμάκων μπορεί να μειωθεί ως και κατά 70%, αλλά η αγορά γεωργικών μηχανημάτων βρίσκεται σε καθίζηση την τελευταία δεκαετία. Το 2017 πουλήθηκαν μόνο 839 ελκυστήρες, όταν υπολογίζαμε ότι θα πουληθούν 1.300, ενώ οι ετήσιες πωλήσεις του κλάδου μας θα έπρεπε να είναι στις 3.000 τρακτέρ», σημείωσε χαρακτηριστικά

LEAVE A REPLY