83η ΔΕΘ: Η Θεσσαλονίκη ζει το αμερικανικό όνειρο-“Η Ελλάδα είναι έτοιμη για...

83η ΔΕΘ: Η Θεσσαλονίκη ζει το αμερικανικό όνειρο-“Η Ελλάδα είναι έτοιμη για δουλειές”, τονίζει η Αμερικανίδα πρόξενος

1112
SHARE

Αφετηρία νέας εποχής στις ελληνοαμερικανικές οικονομικές σχέσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες φιλοδοξεί να αποτελέσει η φετινή 83η ΔΕΘ (από 8 έως 16 Σεπτεμβρίου), στην οποία οι ΗΠΑ συμμετέχουν ως τιμώμενη χώρα, με τον πήχυ των προσδοκιών να μπαίνει ψηλά τόσο από τη διοίκηση του εθνικού εκθεσιακού φορέα, όσο και από πλευράς των Αμερικανών διπλωματών στη χώρα μας.

Στη σημερινή συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της επικείμενης φετινής ΔΕΘ στους εκπροσώπους του προξενικού σώματος στη Θεσσαλονίκη η γενική πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ρεβέκα Φονγκ (Rebecca Fong) τόνισε χαρακτηριστικά ότι στόχος της συμμετοχής των ΗΠΑ στη ΔΕΘ είναι “να γιορτάσουμε ό,τι καλύτερο (υπάρχει) στην αμερικανική τεχνολογία, καινοτομία και επιχειρηματικότητα”, αλλά και θα στείλει στο διεθνές ακροατήριο το μήνυμα ότι “η Ελλάδα είναι έτοιμη για δουλειές, ότι η οικονομία της έχει αρχίσει να γυρίζει και ότι υπάρχουν πραγματικές ευκαιρίες για επενδύσεις στη χώρα”, ενώ παράλληλα έχει ως στρατηγικό στόχο να υπογραμμίσει την αμερικανική δέσμευση απέναντι στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ θα είναι υψηλού επιπέδου σε πολιτικό επίπεδο – στην επίσημη αμερικανική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει, με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπερ Ρος (Wilbur Ross) – αλλά και στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς στη ΔΕΘ θα λάβουν μέρος εταιρείες όπως η Cisco, η Microsoft και η Google, η Coca Cola και η Lockheed Martin αλλά και μικρότερες-μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo A.E., Τάσος Τζήκας, ανακοίνωσε, εξάλλου, ότι στο πλαίσιο των κινήσεων  διεθνοποίησής της η ΔΕΘ-Helexpo προχώρησε  σε συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική Έκθεση «Fancy Food», η οποία πραγματοποιείται δυο φορές κάθε χρόνο στις ΗΠΑ-μία στο Σαν Φρανσίσκο και μία στη Νέα Υόρκη, και θα διοργανώσουν από κοινού στη Θεσσαλονίκη το 2020 την πρώτη ευρωπαϊκή εκδοχή της Fancy Food. Η Fancy Food θα συμμετέχει επίσης στη φετινή ΔΕΘ με 25 επιχειρήσεις τροφίμων από τις ΗΠΑ.  Επίσης ότι η ΔΕΘ- Helexpo, βρίσκεται σε συζητήσεις με την Έκθεση της Βαρκελώνης, για τη συνδιοργάνωση, και πάλι από το 2020, στη Θεσσαλονίκη, της έκθεσης τεχνολογίας Mobile World Congress. Στόχος της διοίκησης της εταιρείας – τόνισε ο κ.Τζήκας –  είναι η φετινή ΔΕΘ να είναι η καλύτερη όλων των εποχών σε επισκεψιμότητα, συμμετοχή εκθετών και επισκεπτών και σε πολιτιστικά δρώμενα και η κορυφαία στιγμή – ή έστω μία από τις κορυφαίες στιγμές – στην ιστορία του θεσμού.

Σύμφωνα, δε,  με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκο Ποζρικίδη,   στη φετινή ΔΕΘ αναμένονται περί τους 290.000 επισκέπτες, έναντι 263.000 πέρυσι (με τιμώμενη χώρα την Κίνα) και 210.000 πρόπερσι (με τιμώμενη χώρα τη Ρωσία), και 1500 εκθέτες. Η αμερικανική συμμετοχή θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 13 (το μεγαλύτερο του εκθεσιακού κέντρου), σε εμβαδόν 6000 τ.μ.

Την εκτίμηση ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα στην 83η ΔΕΘ “θα εκπέμψει ένα πολύ ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα για τη χώρα και τη Βόρεια Ελλάδα, ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στις παραδοσιακές ιστορικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ και ότι θέλουμε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική και επενδυτική τους παρουσία εδώ” διατύπωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης στη διοργάνωση και προκειμένου να είναι εορταστική η ατμόσφαιρα στην πόλη και τόνισε ότι η φετινή ΔΕΘ και η συνεργασία της ΔΕΘ-Helexpo με την Fancy Food ανοίγει πόρτες για διείσδυση ποιοτικών εληνικών προϊόντων στην αμερικανική αγορά.

Ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo κ.Τζήκας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το 2018 – 2019 “θα είναι η διετία της εκκίνησης του μεγάλου πρότζεκτ για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης”, και τονίζοντας ότι ο διαγωνισμός για το master plan έχει ήδη δρομολογηθεί και σε λίγες ημέρες αναμένεται να ανατεθεί η σχετική μελέτη (master plan). “Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης σε ό,τι αφορά το χωρικό σχέδιο και σε λίγες ημέρες θα πάμε στο δημαρχείο για να συζητήσουμε λεπτομέρειες”, πρόσθεσε ο κ.Τζήκας, και η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να προέλθει και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. “Είμαστε στη φάση που ετοιμάζουμε με τον δήμο Θεσσαλονίκης το master plan (…) που αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2018. Ο περιφερειάρχης βρίσκεται σε αναμονή για να του παρουσιάσουμε το σχέδιο και να συζητήσουμε για τα (πιθανά) χρηματοδοτικά εργαλεία”, σημείωσε σχετικά και το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί τόσο από εθνικούς πόρους – μέσω της Περιφέρειας – όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, έθεσε ξανά το χρόνιο αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης για την ένταξη και του χώρου του Γ΄Σώματος Στρατού στο εκθεσιακό συγκρότημα της ΔΕΘ, στο πλαίσιο της εκπόνησης του  λόγω master plan της ανάπλασης.

LEAVE A REPLY