83η ΔΕΘ-“Southeast Europe Energy Forum”: Συνεργασία της ΔΕΠΑ με την αμερικανική “Cheniere”-Προσδοκίες...

83η ΔΕΘ-“Southeast Europe Energy Forum”: Συνεργασία της ΔΕΠΑ με την αμερικανική “Cheniere”-Προσδοκίες για αγωγό αερίου Θεσ/νίκης-Σκοπίων

652
SHARE

Σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με τη νούμερο 1 αμερικανική εταιρεία εξαγωγών  φυσικού αερίου για την οριστικοποίηση συμφωνίας συνεργασίας, βρίσκεται η ΔΕΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημήτρης Τζώρτζης, από το βήμα του “Southeast Europe Energy Forum”, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ενόψει της 83ης ΔΕΘ και της συμμετοχής σε αυτήν των ΗΠΑ ως τιμώμενη χώρα. Το Forum διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Σε διευκρινιστικές δηλώσεις του στη συνέχεια στο περιθώριο του συνεδρίου γνωστοποίησε ότι πρόκειται για την εταιρεία “Cheniere”, με την οποία η ΔΕΠΑ ήδη συνεργάζεται εδώ και πολλούς μήνες  πάνω σε έναν “εικονικό” αγωγό μέσω του Ατλαντικού. Η Cheniere θα έχει τοπικά κέντρα, οριστικοποιούμε αυτή τη σύμβαση και θα έχουμε σύντομα νέα”, ανέφερε σχετικά. “Δουλεύουμε για ένα καινούριο συμβόλαιο, για ένα νέο προμηθευτή, Αμερικανό “παίκτη”, δουλεύουμε πάρα πολλούς μήνες, τελειώσαμε, είναι ένας νέος τύπος συμβολαίου για εμάς” . Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Τζώρτζη, στόχος της ΔΕΠΑ είναι η αξιοποίηση του νέου προμηθευτή και για δική της δραστηριοποίηση στο “πεδίο” του trading και το συμβόλαιο αναμένεται να είναι διάρκειας 20 ετών.

Σε ό, τι αφορά την υπογραφή της συμφωνίας, για τη συμετοχή της ΔΕΠΑ στην Gastrade για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Τζώρτζης, είπε, πως “όλοι σας είδατε ότι μετά από πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς οριστικοποιήσαμε τα τελικά μας έγγραφα. Είναι προϊόν πολύ σκληρής δουλειάς τους τελευταίους μήνες”.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, εξέφρασε την ελπίδα ότι “όλα θα πάνε καλά” με τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ, με θετικό αντίκτυπο και στο πεδίο των αγωγών φυσικού αερίου, όπου οι δύο πλευρές δουλεύουν πάνω στην ιδέα ενός νέου αγωγού, που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια.

Επίσης, ο Αμερικανός υφυπουργός Ενέργειας, Mark W. Menezes (Μαρκ Μενέζες), τόνισε την στήριξη των ΗΠΑ στους αγωγούς φυσικού αερίου του λεγόμενου “Νότιου Διαδρόμου”, τον Διαδριατικό (TAP) -το μεγαλύτερο μήκος του οποίου διέρχεται από τη χώρα μας- και τον Trans Αnatolian Pipeline (TANAP), όπως και στον διασυνδετήριο αγωγό αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) και την αντίθεσή τους , στον αντίποδα, σε έργα όπως ο North Stream II και ο Turkish Stream, τα οποία, όπως επισήμανε, θα ενισχύσουν τον σχεδόν μονοπωλιακό ρόλο της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή.

LEAVE A REPLY